Διεύθυνση: Ερμού
Έτη λειτουργίας: 1836-1888-1920;
Διευθυντής:;
Το ξενοδοχείο «Βασιλικόν» ή «Royal», διαφορετικό από του Καζάλι, βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής σύμφωνα με την παρακάτω καταχώριση:
Πηγή: Νέα Εφημερίς, 16.9.1889. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Το 1853 ο Ε. Αμπού αναφέρει ότι μένει στο ξενοδοχείο του ζαχαροπλάστη Χριστόδολου, στη γωνία Ερμού και Πλατεία Συντάγματος. Την εποχή εκείνη μόνο το συγκεκριμένο ξενοδοχείο λειτουργούσε σε αυτό το σημείο, οπότε συμπεραίνουμε ότι ο Αμπού κατέλυσε στο «Βασιλικόν» το οποίο διέθετε στο ισόγειο καφενείο-ζαχαροπλαστείο. Αναφέρει ακόμα ότι τα καλύτερα λουκούμια τα έχει βρει στο ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη στην οδό Ερμού.
Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις πηγές, βρισκόταν στην αρχή της οδού Ερμού, κοντά στην πλατεία Συντάγματος, πάνω από το κατάστημα υαλικών Minerva, ενώ απέναντι από αυτό λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Λουξεμβούργον». Απευθυνόταν κυρίως σε ξένους και διαφήμιζε ότι χρησιμοποιεί το αμερικάνικον σύστημα της ευθήνιας συνηνωμένης μετά της ανέσεως, της φιλοκαλίας, της προθύμου υπηρεσίας και όλων των άλλων απαραίτητων διά παν ανθρώπινον ξενοδοχείον συστατικών. Σε διάφορες πηγές αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ήταν πολυτελές.
Ειδοποίηση του ξενοδοχείου στις 30 Σεπτεμβρίου του 1884 σε εφημερίδα της εποχής. Πηγή: Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Αγγελία του καταστήματος του Minerva ή Αθηνά στον Ανατολικό Εμπορικό Οδηγό του 1874. Πηγή: Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Δεν εμφανίζεται σε οδηγούς μετά το 1888, πράγμα που επιβεβαιώνει και η παραπάνω καταχώριση στη Νέα Εφημερίς του 1889 και έτσι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι λειτουργούσε ως την εποχή της Belle epoque (ως το 1920).
Το 1890 γράφει ο πρίγκιπας Φ.Ε. Ουχτόμσκη που επισκέφτηκε την Ελλάδα ότι διέμεινε με την συντροφιά του, η οποία απαρτιζόταν από υψηλά πρόσωπα, στο ξενοδοχείο «Βασιλικόν», που το διέπνεε η απλότητα και η ησυχία. Ενώ τη μέρα της αναχώρησής του από την Αθήνα γράφει: «Πρέπει να αποχαιρετήσωμεν το φιλόξενον Βασιλικόν και τας συμπαθείς Αθήνας»[1].
Ανακοίνωση που εντοπίστηκε στο Άστυ, το 1891, αναφέρει ότι το «γνωστόν της πόλεως μας Βασιλικόν ξενοδοχείον του Λυκούργου Τσιρίκου» μεταφέρεται προσεχώς στη γωνία Σταδίου και Αιόλου, στην οικία Μπαλάνου. Τελικά στην οικία Μπαλάνου εγκαταστάθηκε άλλο ξενοδοχείο. Στον οδηγό Greece handbook for travellers by Beadeker του 1901 και του 1905 αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο «Royal» (Βασιλικόν) βρίσκεται στην οδό Σταδίου. Τέλος, εντοπίστηκε και η εξής πληροφορία: «Βασιλικόν: ξενοδοχείον εγκατασταθέν εν οικία επίτηδες διά ξενοδοχείον ιδρυθείση»[2]. Η πληροφορία θεωρείται σημαντική, καθώς επιβεβαιώνει το γεγονός πως ήταν σπάνιο να χτίζονται κτήρια για ξενοδοχεία εκείνη την εποχή – ακόμα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Όταν, λοιπόν, κάτι τέτοιο συνέβαινε ήταν άξιο διαφήμισης.
Πηγές:
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
Ανατολικός εμπορικός οδηγός / υπό Στεφάνου Δ. Κατινάκη . -8η έκδ.- Εν Αθήναις: [χ. ό.], 1874
Οδηγός των Αθηνών: ήτοι περιγραφή των μνημείων της αρχαίας και νέας πόλεως και των εν τοις μουσείοις αρχαιοτήτων / υπό Γεωργίου Σωτηριάδου. Εν Αθήναις: παρά τω εκδότη Καρόλω Μπεκ, 1888
Greece: handbook for travellers / by Karl Baedeker. -3η έκδ.- Leipzig: Karl Baedeker, 1905
"Επί της οδού Ερμού παρά την πλατείαν του Συντάγματος": από το 1870 / Γενική επιμέλεια: Ντόρα Ν. Πάλλη. Αθήνα: Πάλλης, 1999
Κοινωνική ζωή και δημόσιοι χώροι κοινωνικών συναθροίσεων στην Αθήνα του 19ου αιώνα: διδακτορική διατριβή / Ματούλα Χ. Σκάλτσα. Θεσσαλονίκη: [χ.ό.], 1983
Η παλιά Αθήνα ζει, γλεντά, γεύεται: κιμπάρικο ανάγνωσμα για μερακλήδες νοσταλγούς / Θωμάς Σιταράς. Αθήνα: Ωκεανίδα, 2011
Το ταξίδιον της ΑΑ. Υψηλότητος του Τσάρεβιτς ανά την Ανατολήν μετά του πρίγκηπος Γεωργίου 1890-1891 υπό του πριγκήπος Φ.Ε. Ουχτομσκη. Εν Αθήναις: Καταστήματα Ακροπόλεως Βλ. Γαβριηλίδου, 1893.
Νέα Εφημερίς, 16.9.1889
Σημειώσεις:
[1] Το ταξίδιον της ΑΑ. Υψηλότητος του Τσάρεβιτς ανά την Ανατολήν μετά του πρίγκηπος Γεωργίου 1890-1891 υπό του πριγκήπος Φ.Ε. Ουχτομσκη. Εν Αθήναις: Καταστήματα Ακροπόλεως Βλ. Γαβριηλίδου, 1893, σελ. 116.
[2] Κοινωνική ζωή και δημόσιοι χώροι κοινωνικών συναθροίσεων στην Αθήνα του 19ου αιώνα: διδακτορική διατριβή / Ματούλα Χ. Σκάλτσα. Θεσσαλονίκη: [χ.ό.], 1983, σελ. 474.