Διεύθυνση: Αιόλου 200 ή 214 και Σταδίου
Ιδιοκτήτης - Διευθυντής: Κυρία Μπρουνώ
Άλλοι διευθυντές: Μαργέτα Δέρβου (1892-9)
Έτη λειτουργίας: 1836-1904
Το 1836 ο G. Cochrane αναφέρει την ύπαρξη ενός ξενοδοχείου με το όνομα «Brunot’s Hotel», χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές σημείο που βρισκόταν. Το 1837 όμως, στον περίφημο χάρτη του, τοποθετεί το εν λόγω ξενοδοχείο κάτω από το Μοναστηράκι. Συγκεκριμένα, στο χαμηλό σημείο της παλιάς πόλης, αλλά πριν από το Θησείο, σε μια πάροδο -ίσως πολύ κοντά ή στην πλατεία Αβυσσηνίας- που κατέληγε στο δρόμο του παζαριού, δηλαδή στη σημερινή οδό Ηφαίστου.
Την ίδια περίοδο η Μαίρη Τζορτζιάνα Έμμα Ντώσον-Ντέιμερ και ο σύζυγός της Τζορτζ Ντώσον-Ντέιμερ επισκέφτηκαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ταξιδιού που πραγματοποίησαν σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Στην ταξιδιωτική της διήγηση με τίτλο «Ημερολόγιο μιας περιήγησης σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και στους Αγίους Τόπους», που δημοσιεύτηκε το 1841, αναφέρει για το ξενοδοχείο που διέμεινε στην Αθήνα: «Εγκατασταθήκαμε γρήγορα στο μικρό αλλά άνετο ξενοδοχείο του Μπρούνο […]. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας […]. Δεν βγήκαμε έξω το βράδυ και περάσαμε πολύ ωραία. Ο κύριος ντε Λ. δείπνησε μαζί μας και δεχτήκαμε επισκέψεις από τον σερ […]. Αυτά για το πρώτο μας βράδυ στην Αθήνα»[1]. Ενώ το τελευταίο τους βράδυ στην πόλη παρέθεσαν δείπνο για τους φίλους τους στο χώρο του ξενοδοχείου.
Μερικά χρόνια αργότερα η κυρία Μπρουνώ που διευθύνει το «Ξενοδοχείον της Ιταλίας» με ειδοποίηση στον ημερήσιο τύπο ενημερώνει ότι το μεταφέρει στο απέναντι κτήριο, εκεί, δηλαδή, που βρισκόταν μέχρι τότε το ξενοδοχείο των «Ξένων» του κυρίου Ζουλιέν στην οδό Αιόλου.
Η ανακοίνωση της μετακόμισης του ξενοδοχείου σε εφημερίδα της εποχής. Πηγή: Η παλιά Αιόλου με τα μεγαλεία της και τα ξενοδοχεία της / Θωμάς Σιταράς (http://synnefaoneira.blogspot.com/2013/10/blog-post_24.html) (ηλεκτρονικό άρθρο)
Σύμφωνα με την παραπάνω καταχώρηση και σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι το παλαιό γυμνάσιο βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως (τότε Πλούτωνος) και Καπνικαρέας, τότε κάπου εκεί ήταν η επόμενη θέση του ξενοδοχείου. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι και τα δύο ξενοδοχεία «Ιταλίας» και «Ξένων» βρίσκονταν στην Αιόλου.
Χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία και μόνο από το όνομα της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, κυρία Μπρουνώ, υποθέτουμε ότι το «Brunot’s Hotel» μετονομάσθηκε κάποια στιγμή σε «Ξενοδοχείον της Ιταλίας». Με αυτήν την επωνυμία εντοπίζεται αργότερα στους οδηγούς (ως το 1904) στη διεύθυνση Αιόλου 200 ή 214 και Σταδίου[2], σε άλλο σημείο της Αιόλου δηλαδή, ενώ το 1907 στην ίδια διεύθυνση εμφανίζεται το ξενοδοχείο «Ακρόπολις».
Πηγές
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
Εγκόλπιον ημερολόγιον: του έτους 1886 έτος Β΄/ υπό Μ.Η. Πανάς. Εν Αθήναις: Τύποις Αττικού Μουσείου, 1886
Οδηγός της Ελλάδος: Εμπόριον, βιομηχανία, διοίκησις κλπ.: Commerce, industrie, administration etc. / Χ. Μακρίδης. Εν Αθήναις: τυπ. Λεωνή, 1892
Οδηγός της Ελλάδος: Εμπόριον, βιομηχανία, διοίκησις, ταξείδια, διευθύνσεις: Commerce, industrie, administration, voyages, adresses / Χ. Μακρίδης. Εν Αθήναις: τυπ. Νικολαΐδου, 1899
Οδηγός της Ελλάδος 1904 / Σ. Κουσουλίνος. Εν Αθήναις: τυπ. Σπυρίδωνος Κουσουλίνου, 1904
Στη χώρα του φεγγαριού: Βρετανίδες περιηγήτριες στην Ελλάδα: (1718-1932) / επιλογή και επιμέλεια κειμένων Βασιλική Κολοκοτρώνη, Ευτέρπη Μήτση. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της "Εστίας" Ι. Δ. Κολλάρου, 2005
Μοναστηράκι-Πλάκα: οι γειτονιές των θεών / Άρτεμις Σκουμπουρδή . -2η έκδ.- Αθήνα: Πατάκης, 2017
Καθημερινή, Επτά ημέρες, 8.10.2000
Άλλες πηγές
Η παλιά Αιόλου με τα μεγαλεία της και τα ξενοδοχεία της / Θωμάς Σιταράς (http://synnefaoneira.blogspot.com/2013/10/blog-post_24.html) (ηλεκτρονικό άρθρο)