Διεύθυνση: Αθηνάς – Σοφοκλέους. Σήμερα: οδός Αθηνάς 57 & πλατεία Βαρβακείου
Έτη λειτουργίας: 1931-1964;
Ιδιοκτήτης-Διευθυντής: Βλαντής, Σπ. Μάστορας
Το πενταώροφο κτήριο που βρίσκεται στην γωνία των οδών Σοφοκλέους 23 και Αθηνάς οικοδομήθηκε κατά τον Μεσοπόλεμο (1921), από τον αρχιτέκτονα Φ. Οικονόμου, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Επιθεώρησης του Ε.Ο.Τ. για την παροχή άδειας λειτουργίας του κτηρίου ως ξενοδοχείο. Το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός μεταβατικού μοντερνισμού, σε αφαιρετικό μορφολογικό ύφος, διανθισμένο με νεοβυζαντινά στοιχεία (καμάρες και παραστάδες ανοιγμάτων).
Στέγασε το ξενοδοχείο «Ολυμπιάς» που άρχισε την λειτουργία του στις 11.11.1931. Το κτήριο «[…] ειδικώς ανεγερθέν ως ξενοδοχείον και δη λαϊκής τάξεως, ως εκ της θέσεως τούτου, πληροί άπαντας τους όρους του συγχρόνου ξενοδοχείου» σύμφωνα με αίτηση του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του εσωτερικού εξοπλισμού του ξενοδοχείου, Τηλέμαχου Αντ. Μαραγκού, προς τον Ε.Ο.Τ., στις 11.11.1931.
«[…] έκαστον πάτωμα έχει 14 δωμάτια, έκαστον δωμάτιον δύο κλίνας, νερό τρεχούμενον κρύο και ζεστό, καλοριφέρ, κ.λπ. έκαστον πάτωμα έχει 3 λουτρά και 3 αποχωρητήρια. Άνοδος και κάθοδος με ασανσέρ. Αι τιμαί του ξενοδοχείου τούτου θα είναι λαϊκαί» αναφέρουν στην έκθεση τους στις 28.11.31 οι Ι. Άξελος και Σ. Χιλιαδάκης, ελεγκτές του ΕΟΤ.
Αναλυτικά αναφέρεται ακόμα ότι περιλάμβανε, υπόγειο, ισόγειο, μεσόροφο και 4 ορόφους. Το υπόγειο, καταλάμβανε ένα τμήμα του ξενοδοχείου, όπου και βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης και των ζεστών νερών. Το ισόγειο περιλάμβανε καταστήματα σε όλες τις πλευρές, ενώ η είσοδος προς το ξενοδοχείο, πραγματοποιείτο από την οδό Σοφοκλέους. Είχε μεγάλο χολ, όπου βρισκόταν η υποδοχή και το θυρωρείο, ένα μεγάλο γραφείο της διευθύνσεως, και ο θάλαμος του ανελκυστήρα. Το μαρμάρινο κλιμακοστάσιο οδηγούσε στους ορόφους. Ο μεσόροφος περιλάμβανε την αίθουσα του ξενοδοχείου, 1 office και τη λινοθήκη. Ο Α΄ όροφος περιλάμβανε 15 δωμάτια, 2 λουτρά και 2 W.C. και ο β΄ 14 δωμάτια και δύο συγκροτήματα κοινοχρήστων W.C. και λουτρών ανά ένα σε κάθε γωνία των διαδρόμων και εντός προθαλάμων. Το α΄ συγκρότημα περιλάμβανε 2 W.C. και 2 λουτρά, ενώ το άλλο 1 W.C. και 1 λουτρό. Ανάλογη συγκρότηση είχαν και οι άλλοι όροφοι.
Τέλος, τριάντα τρία χρόνια αργότερα, το 1964 δηλαδή, σε άλλη έκθεση του Ε.Ο.Τ. αναφέρεται η τότε κατάσταση του ξενοδοχείου: «Γενικά πρόκειται περί των παλαιών ξενοδοχείων της τάξεώς του ήτοι με μεγάλα δωμάτια και διαδρόμους, υψηλήν οροφήν και των οποίων η συντήρησις είναι δαπανηρά, πάντως εις το σύνολόν του η κατάστασίς του είναι καλή».
Το κτήριο είναι ιδιοκτησία της Μπαγκείου Επιτροπής και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Σήμερα έχει εγκριθεί η αποκατάστασή του και ετοιμάζεται να λειτουργήσει πάλι ως ξενοδοχείο.
Το ξενοδοχείο «Ολυμπιάς» τη δεκαετία του 1960. Πηγή: Κτήρια ξενοδοχείων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια από την Οθωνική περίοδο έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα / Ελένη Ε. Παπανδρέου. Αθήνα: ΕΜΠ, 2010.
Διαφήμιση του ξενοδοχείου σε κρητικό ημερολόγιο. Πηγή: Ημερολόγιον των Χανίων: Μετά λεπτομερούς οδηγού της πόλεως / Αλεξ. Μπαλάσκα (Κλέωνος Βρανά) [Χανιά]: [χ.ό.], 1940. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Το κτήριο σήμερα. Πηγή: Google earth.
Πηγές
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
Οδηγός της Ελλάδος 1934 και 1935: Περίοδος Γ΄, Έτος Α. Αθήναι: Ιγγλέσης, 1934
Επίσημος κατάλογος συνδρομητών τηλεφωνικών κέντρων: Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων / Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία. [Αθήναι]: τυπ. Πυρσού, 1933
Επίσημος κατάλογος συνδρομητών τηλεφώνου: Αθηνών, Πειραιώς, περιχώρων: 1936 / Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία. [Αθήνα]: [χ.ό.], 1936
Ελληνικόν ευρετήριον 1937. [Αθήνα]: [χ.ό.], 1937
Μέγας εμπορικός, βιομηχανικός, επαγγελματικός οδηγός Αθηνών, Πειραιώς, περιχώρων 1939 / διευθυντής Γαβρ. Γαβριηλίδης. Εν Αθήναις: Γαβριηλίδης, 1939
Εμπορικός και βιομηχανικός οδηγός Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου 1940. [χ.τ.]: [χ.ό.], 1940
Άλλες πηγές
Αρχείο Νεότερων Μνημείων
Ταξιδιώτες και ξενοδοχεία της παλιάς Αθήνας / Μαρία Δανιήλ, αρχιτέκτονας-διδάκτωρ ΕΜΠ - Διάλεξη στο Μουσείο Ιστορίας του Παλιού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Αθήνα – 17.2.2020.
Κτήρια ξενοδοχείων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια από την Οθωνική περίοδο έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα / Ελένη Ε. Παπανδρέου. Αθήνα: ΕΜΠ, 2010.
Google earrth