Διεύθυνση: οδός Ερμού
Έτη λειτουργίας: 1836 – 1855, 1889;
Ιδιοκτήτης-Διευθυντής: Έλληνας ξενοδόχος και η γερμανίδα (ή αυστριακή) γυναίκα του
Το 1837 ο G. Cochrane σχεδιάζει έναν χάρτη της Αθήνας και τοποθετεί το ξενοδοχείο «Hotel de Munich», στην οδό Ερμού, λίγα μέτρα πριν τη συμβολή της με την οδό Αιόλου.
Στο ξενοδοχείο καταλύει την επόμενη χρονιά ο Έντουαρντ Γκίφαρντ[1]. Μετά από ένα δύσκολο ταξίδι μέχρι να φτάσει στην Αθήνα, ανυπομονεί τόσο να φτάσει στο ξενοδοχείο για να απολαύσει τις ανέσεις του και κυρίως το μπάνιο, την ξεκούραση και το πρωινό. Συχνά αναφέρεται στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, ενώ από το παράθυρο του δωματίου του περιγράφει τον Όθωνα που περνάει από εκεί για να πάει στην εκκλησία (στην Αγία Ειρήνη), ώστε να συμμετάσχει στην τελετή για την θεμελίωση του νέου παλατιού. Ωστόσο δεν θεωρεί το «Hotel de Munich» το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης, αλλά το «Royal hotel» για την καθαριότητά και την οργάνωσή του. Το ίδιο επίσης θεωρεί και ο φίλος του James Johnstone, που όταν χωρίστηκαν κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο δεύτερος, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, διάλεξε να μείνει εκεί.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν φτάνει στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1841[2] και αναφέρει στο Οδοιπορικό του ότι διέμεινε σε αυτό το ξενοδοχείο, ενώ μας δίνει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες του: «Στο πίσω μέρος του αμαξιού, όπου καθόμουν εγώ, είχαμε έναν Έλληνα υπάλληλο του Hotel de Munich στην Αθήνα. Ήταν τόσο φανταχτερά στολισμένος, τόσο πλούσια, που σε ένα καρναβάλι στο Βορρά θα μπορούσε εύκολα να περάσει για Έλληνας πρίγκιπας. Σταματήσαμε στο Hotel de Munich. Ο ξενοδόχος είναι Έλληνας, η ξενοδόχα Γερμανίδα. Την λένε Die schone Wienerin. Σε εμένα δώσανε το καλύτερο δωμάτιο, που όμως δεν ήταν καθόλου διαφορετικό από ένα οποιοδήποτε φτηνό ξενοδοχείο σε μια μικρή γερμανική πόλη. Είχα πια ένα σπίτι, ένα δικό μου σπιτικό στην Αθήνα»[3].
Επίσης η παρακάτω καταχώριση, που εντοπίστηκε στην εφημερίδα Αθηνά, εφημερίς πολιτική και φιλολογική στις 3.1.1855, επιβεβαιώνει μεν τη λειτουργία του μέχρι τότε τουλάχιστον, αλλά το τοποθετεί στην οδό Αιόλου:
Η Καταχώριση στην εφημερίδα.
Χάρτης του Cochrane 1837. Πηγή: Ίδρυμα Λασκαρίδη.
Πηγές
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
Οδοιπορικό στην Ελλάδα / Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μετάφραση Allan Lund. Αθήνα: Εστία, 19;;
A short visit to the Ionian islands, Athens and the Morea / Edward Giffard. London: John Murray, Albemarle, 1837, 1885
Αθηνά, εφημερίς πολιτική και φιλολογική, 3.01.1855
Καθημερινή: Επτά ημέρες, 8.10.2000
Άλλες πηγές
Η Αθήνα μέσα στο χρόνο (FB)
Ίδρυμα Λασκαρίδη
Google earth