Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες που ακολουθούν προέρχονται από τους φακέλους του Αρχείου Ι. Σιακκή, το οποίο φιλοξενείται στο ΕΛΙΑ. Μια προσεκτική μελέτη του αρχείου απέδωσε ονόματα εβραίων κατοίκων της Ελλάδος ακόμα και κατά τους πρώτους π.Χ. αιώνες, με αρχαιότερο τον Μόσχο Μοσχίωνος, απελεύθερο εβραίο σκλάβο του 3ου αιώνα π.Χ. από τον Ωρωπό.
Η παρούσα μελέτη συγκεντρώνει όλα τα εβραϊκά ονοματεπώνυμα μέχρι το 1945 με σκοπό να διευκολύνει ερευνητές της ιστορίας των Εβραίων του Ελλαδικού χώρου αλλά και άτομα που θα επιθυμούσαν να αναζητήσουν τους προγόνους τους.
Όπου δεν αναφέρονται σε γέννηση ή θάνατο, οι χρονολογίες αφορούν σε κοινωνικά, εμπορικά ή άλλα γεγονότα της ζωής του ατόμου ή είναι σε ορισμένες περιπτώσεις χρονολογίες εφημερίδων που γράφουν γι’ αυτό το πρόσωπο.
Ο αναγνώστης πρέπει να έχει υπόψη του ότι θα συναντήσει αρκετές φαινομενικά διπλές ή και τριπλές εγγραφές ονομάτων, οι οποίες δεν παραγράφονται όταν διαφοροποιείται ο τόπος ή η χρονολογία γέννησης, ακόμα και στην περίπτωση που τα πατρώνυμα συμπίπτουν.
Για ένα σχετικά μικρό υποσύνολο του καταλόγου συγκεντρώθηκαν όσες παραπάνω βιογραφικές πληροφορίες βρέθηκαν στο αρχείο και παρατίθενται στο τμήμα: Βιογραφικά σημειώματα.
Η ορθογραφία των επωνύμων αποδόθηκε ακριβώς όπως αναφέρεται στα διάφορα έγγραφα του αρχείου, δίνοντας πολλές φορές την εντύπωση ότι είναι διαφορετικά, όπως π.χ. το επώνυμο Νταλμέντικο που αναφέρεται και ως Δεμέδικο, Ντελμέδεγκο, Ντελμέδικο κ.λπ.
Προς διευκόλυνση των ερευνητών, παραθέτουμε επώνυμα με τις διαφορετικές αποδόσεις τους.
Αλγκράντι - Αλγκρανάτε, Αλγκράντε
Αλγκάζι – Αλγκάζ, Αλγκάζης
Αλχανάτη – Αλχανάτ, Αλχανάς, Αρχανάτ.
Αμποάβ – Αμποάμ, Αμπουάβ, Αμποάφ, Αμπουάφ.
Βελέλη – Βελλέλης, Μπελλέλης, Μπελέλη
Βιντάλ – Βιτάλ, Βιδάλ, Βιδάλης, Βιτάλη
Γιακοέλ – Γιακουέλ, Γιακέλ, Γιακουέν
Γκορμεζάνο – Κορμεζάνο
Εσκεναζή – Ισχινατζή, Ασκενάζι, Εσκενατζή, Σκεναζής, Σκινεζές, Σκινετζές
Ισραήλ – Ισραέλ.
Καλόνυμος – Καλόνυμι, Καλονυμός, Κολονυμός.
Καμπελή – Καμπελής, Καμπίλας
Κοέν – Κουέν, Χακοέν, Ακοέν
Λεβή – Χαλέβυ, Αλεβή, Αλεβής
Μαγκρίζο – Μαγρίζος, Μαγρίσιος, Μαγκρέζο
Μανόαχ – Μανουά
Μασλίαχ – Μασλίας, Ματσλίαχ
Ματαράσο – Ματαράτσου
Μιζάν – Μεζάν, Μιζάνης
Μιζραχή – Μιζδραχή, Μιζράχε, Μισραχή
Μιγιονή – Μεγιονής, Μινιωνής
Μοντιάνο – Μοδιάνο, Μοντιλιάνο
Μορδώχ – Μόρδο, Μολδώχ, Μόρδος, Μορντώχ
Μορδοχάι - Μολδοχάι, Μορδοχάης, Μορδεχάι
Μπεράχα – Μπεραχάς, Βεραχάς
Ναχμίας – Ναμίας
Νεγρίν – Νεγρής, Νέγρι, Νιγρίν
Οβαδίας – Ουβαδιίας, Βαδιάς
Ρεκανάτι – Ρεκανάτος, Ρεκανάτης
Σακκής – Σιακκής
Σαρφατή – Σαλφατής, Σαρφάτης.
Σαμπετάι – Σαμπεθάη, Σαμπατάη
Τρέβεζας – Τρεβέζης, Τρεβιζάν, Τρέβες, Τρίβιζας.
Χάμπουργκερ - Άμπουργκερ
Σε χωριστό κατάλογο αναφέρονται τα ονόματα των Ελληνοεβραίων που εκτοπίσθηκαν από τους Γερμανούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως και δεν επέστρεψαν. Θα κάνει εντύπωση ο μικρός αριθμός αυτών των Εβραίων αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 50.000. Ακριβή στοιχεία δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει ο Ι. Σιακκής, ίσως γιατί πολλά στοιχεία δεν απαντώνται ούτε και στα γραφεία των εβραϊκών κοινοτήτων.
Ρίτα Γκαμπάι Ταζάρτες