Η έκδοση
Η έκδοση Ιστορία της ελληνικής γλώσσας εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ το 1999.
Είναι μια "... απόπειρα να εγκλεισθούν στο φιαλίδιο ενός τόμου το γράμμα και το πνεύμα μιας γλώσσας η οποία "ανέκαθεν υπήρξε υπερεκχειλής, ατάσθαλος, ανυπότακτος και δαιμονιώσα"... Σκοπός του έργου είναι η συγγραφή της διαχρονικής ιστορίας της ελληνικής γλώσσας από τους προϊστορικούς χρόνους έως τις ημέρες μας, έτσι ώστε οι επιστημονικές απόψεις να παρουσιάζονται με τρόπο ελκυστικό για το ευρύ αναγνωστικό κοινό, διεγείροντάς του το ενδιαφέρον για τη μελέτη της ιστορίας μιας από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 66 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικούς στους τομείς της γλωσσολογίας, επιγραφολογίας, αρχαιολογίας, κλασικής φιλολογίας, βυζαντινολογίας, νεοελληνικής φιλολογίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας, λογοτεχνίας κ.λπ.
Η Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας διαιρείται σε 160 δισέλιδα κεφάλαια που καλύπτουν συνοπτικά 5 μεγάλες ιστορικές ενότητες με εκτενή εισαγωγικά κείμενα γραμμένα από ειδικούς της κάθε περιόδου.
Χορηγοί της έκδοσης ήταν το "Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου", και ο "Όμιλος επιχειρήσεων Μαρινόπουλου"
Περιεχόμενα της έκδοσης
Ομιλία του καθητηγή Μ.Ζ. Κοπιδάκη με την ευκαιρία της έκδοσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας (Δεκέμβριος 1999)
Η ιστοσελίδα
Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης 2003 της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα κείμενα και η εικονογράφηση βασίζονται κυρίως στην ομώνυμη έκδοση του ΕΛΙΑ Ιστορία της ελληνικής γλώσσας.
Στην ιστοσελίδα θα βρείτε στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας: Αρχαιότητα, Ελληνιστική Κοινή, Βυζάντιο, Μετά την Άλωση και Νεότερη εποχή. Για κάθε μία από αυτές τις περιόδους προηγείται ένα εισαγωγικό κείμενο και έπονται κεφάλαια όπου παρουσιάζονται, ενδεικτικά, ζητήματα της κάθε περιόδου. Θα βρείτε επίσης συνδέσμους σε ιστοσελίδες φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν ως αντικείμενο την ελληνική γλώσσα καθώς και ένα χρονολόγιο της ελληνικής ιστορίας που σκοπό έχει να εντάξει την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας στον ιστορικό περίγυρο.
Τα εισαγωγικά κείμενα προέρχονται από την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας.
Συγγραφέας των εισαγωγικών κειμένων για την Αρχαιότητα και την Ελληνιστική Κοινή είναι ο καθηγητής Ιστορίας και Ερμηνευτικής της Κλασικής Φιλολογίας κ. Μ. Ζ. Κοπιδάκης, για το Βυζάντιο η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, για την Μετά την Άλωση εποχή ο καθηγητής Χαράλαμπος Π. Συμεωνίδης και για τη Νεότερη Εποχή ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Peter Mackridge.
Τα ειδικότερα επιμέρους κείμενα της κάθε ενότητας βασίζονται στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και στην ευρύτερη σχετική βιβλιογραφία. Τα κείμενα αυτά, καθώς και το Χρονολόγιο της ελληνικής ιστορίας, έχουν γραφτεί από τους συνεργάτες του ΕΛΙΑ Γιώργο Τσακνιά, που ήταν υπεύθυνος και για τον συντονισμό του έργου, Μαρία Κοκολογιάννη και Ιωάννα Μάμαλη. Η μετάφραση των κειμένων στα αγγλικά έγινε από την "Logos Associates". Υπεύθυνος για την υλοποίηση της ιστοσελίδας είναι ο συνεργάτης του ΕΛΙΑ, Γιώργος Χαρωνίτης.