Ο Παναγιώτης ή Πότης Στρατίκης γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Φοιτούσε στο γυμνάσιο όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμοςκαι χωρίς να διστάσει προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ο πόλεμος τελείωσε και άρχισαν οι εμφύλιες διαμάχες, ο Πότης Στρατίκης έφυγε από την γενέτειρά του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1946 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Παντείου Σχολής, αλλάδιέκοψε τα μαθήματα λίγους μήνες μετά επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.
Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του ξένες γλώσσες. Παράλληλα, άρχισε να χτυπά την πόρτα στα περιοδικά της εποχής και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί. Με την επιμονή του, κατάφερε να γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, ο Ηλίας Μπακόπουλος και άλλοι. Έκανε μεταφράσεις για τα περιοδικά Χτυποκάρδι και Τραστ του γέλιου, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του Μικρού Ήρωα. Ακολούθησε η Μάσκα του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Συνεργάστηκε ακόμα με τα περιοδικά Ρομάντσο, Πρώτο, Θεατής, Γυναίκα, Φαντασία, Ελληνίδα, Πάνθεον, Βεντέττα, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.
Τεύχος του περιοδικού ο Μικρός Σερίφης
Το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Είχε έτοιμη την ιδέα, απλώς έπρεπε να βρει
και τον κατάλληλο συνεργάτη.Όταν συζήτησε το θέμα με τον φίλο του, ζωγράφο και σχεδιαστή, Θέμο Ανδρεόπουλο, εκείνος του ζήτησε να κάνουν μαζί αυτό το εγχείρημα. Έτσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό ο Μικρός Σερίφης. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, ανάγκασε τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, ανάγκασε τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Έτσι γεννήθηκε ο Μικρός Καουμπόϊ και αργότερα ο και αργότερα ο Μικρός Αρχηγός. Σε αυτές τις εκδόσεις ο Πότης Στρατίκης υπέγραφε τα κείμενα σαν «Κώστας Φωτεινός», ενώ ο Θέμος Ανδρεόπουλος είχε αναλάβει την αποκλειστική εικονογράφηση.
Το 1968 ίδρυσε τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο. Κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ του σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο. Κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ του Λούκυ Λουκ και εξέδωσε 48 τεύχη μέχρι το 1975 που τα δικαιώματα της έκδοσης άλλαξαν χέρια. Το 1969 εγκαινιάστηκε η σειρά των παιδικών βιβλίων με τους και εξέδωσε 48 τεύχη μέχρι το 1975 που τα δικαιώματα της έκδοσης άλλαξαν χέρια. Το 1969 εγκαινιάστηκε η σειρά των παιδικών βιβλίων με τους Μύθους του Αισώπου. Μέσα στα πενήντα χρόνια λειτουργίας του εκδοτικού οίκου εκδόθηκαν χιλιάδες βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά. Τα παιδικά βιβλία ήταν ψυχαγωγικού, παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού, εγκυκλοπαιδικού και ιστορικού περιεχομένου. Τα κείμενα ήταν απλά, κατανοητά και ευχάριστα. Η εικονογράφηση πλούσια, φαντασμαγορική και ασυναγώνιστη, κάνοντας την κάθε σελίδα να μοιάζει με ζωντανό παραμύθι. Βιβλία που έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές παιδιών, βιβλία που αγαπήθηκαν από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Βιβλία που σήμερα ανανεώνονται, διορθώνονται και εκσυγχρονίζονται συνεχώς ώστε να συμβαδίζουν με την εποχή μας.
Ο ίδιος έγραψε περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ συχνά συμμετείχε σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007),
το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον Περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό
και μεταφραστικό του έργο.
Από το 1968 μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, ο Πότης Στρατίκης δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα εκδοτικά πράγματα.
O δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής και κυρίως εκδότης, Πότης Στρατίκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Στη συλλογή παιδικών βιβλίων του ΕΛΙΑ (μια από τις αγαπημένες συλλογές του Μάνου Χαριτάτου) φυλάσσονται δεκάδες εκδόσεις του εκδοτικού οίκου Αδελφοί Στρατίκη. Βιβλία των πετυχημένων σειρών Κλασσικά βιβλία για παιδιά και Τα χρυσά μου βιβλία, αμέτρητα χαρτόδετα παραμύθια των σειρών Τα παραμύθια που αγαπώ, Ντόλυ, Μαργαρίτες, Οι καλοί μας φίλοι, τεύχη των περιοδικών ο Μικρός Σερίφης, ο Μικρός Κάου-Μπόυ και το Γεράκι του Τέξας.
Μαρία Αρβανιτάκη
Ελληνικό Βιογραφικό Λεξικό
Συλλογή παιδικών σειρών ΕΛΙΑ
Συλλογή τύπου ΕΛΙΑ
Συλλογή καταλόγων εκδοτικών οίκων ΕΛΙΑ
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Άλλες πηγές: Wikipedia, Ιστοσελίδα εκδόσεων Στρατίκη
Ετικέτες: Πότης Στρατίκης, παιδικά βιβλία
Αναρτήθηκε στη σελίδα του ΕΛΙΑ στο Facebook στις 13.6.2019