«Το κέφι… Ό,τι κι αν πης είναι τ’ οξυγόνο της ζωής», Διατείνεται η χιουμοριστική εφημερίδα «Το Κέφι» ιπου κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1965 στην Αθήνα.
«Με το κέφι θα γελάτε μα ποτέ μη το πετάτε, για να το διαβάζουν κι άλλοι και μικροί μα και μεγάλοι. Βγαίνει μια φορά το μήνα τυπωμένο στην Αθήνα και τυπώνει στο χαρτί του την τρελλή την εποχή του. Δεν ζητά, μονάχα δίνει όσο χιούμορ έχει μείνει κι έχει ανοιχτές τις στήλες και σε φίλους και σε φίλες».
Υπεύθυνος σύνταξης ο Θεόδωρος Σωτήρχος και σκοπός της εφημερίδας να φτιάξει το κέφι των αναγνωστών που, φαίνεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα ότι εκείνα τα χρόνια είχαν αρχίσει να χάνουν τη γαλήνη, τη χαρά και τον ύπνο τους!
Η ύλη της εφημερίδας κεφάτη και αστεία, αποτελείται από τις στήλες: τα «Κεφάτα» που την υπογράφει ο Κεφάτος, τα «Μαργαριτάρια» όπου αποτυπώνονται γκάφες μαθητών αλλά και επιφανών συγγραφέων, το κωμικό «Ωροσκόπιο», τα «Θεάματα» με κανονικό πρόγραμμα των κινηματογράφων αλλά και σατιρικό, όπως για παράδειγμα το Σινέ-Βουλή: Η ζούγκλα του μαυροπίνακα, το Σινέ-Εκλογές: Ποτέ την Κυριακή κ.α. Ακόμα οι «Ρωμέικες πονηριές» και το «Χιούμορ» με αστείες ιστορίες και ανέκδοτα και τα «Ραδιο-φονικά». Στη στήλη «Ανέκδοτα αναγνωστών» οι αναγνώστες καλούνται να συμμετέχουν στην ύλη της εφημερίδας με τα δικά τους ανέκδοτα ή αστεία περιστατικά της ζωής τους. Στη στήλη «Συνεντεύξεις – Κεφάτοι καλλιτέχνες» φιλοξενείται συνέντευξη του Ανδρέα Χατζηαποστόλου, συνθέτη της οπερέτας και του ελαφρού τραγουδιού. Στις «Εύθυμες ιστορίες» δημοσιεύεται ευθυμογράφημα του Σταμ-Σταμ (Σταμάτης Σταματίου) με τίτλο «Πώς εσώθη το χωριό». Στη «Σατιρική ποίηση» βρίσκουμε τετράστιχα του Γ. Σουρή για τον Έρωτα. Γελοιογραφίες του ΛοΓό καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο πρωτοσέλιδο και άλλες βρίσκονται στις υπόλοιπες σελίδες. Τα «Λόγια της στιγμής», όπου δίνονται οδηγίες για τη συγγραφή χρονογραφήματος, υπογράφονται από τον Κοζέρ. Τα «Αληθινά γεγονότα» από τον Αγάπιο και η στήλη «Ένας έξυπνος σας συμβουλεύει» από τον Έξυπνο.
Ανακοινώνεται ακόμα λίστα βιβλίων με διηγήματα, μυθιστορήματα, ανθολογίες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες σε πολύ καλές τιμές, ειδικά για τους αναγνώστες του Κεφιού και φαίνεται από τη παρουσία προσφοράς άλλων αγαθών ότι αυτή η μέθοδος προσέλκυσης αγοραστών του εντύπου είναι μια παλιά ανακάλυψη. Τέλος στην κεφαλίδα της κάθε σελίδας βρίσκονται διδακτικά λαϊκά γνωμικά ή αστείες φράσεις γνωστών ανδρών (λογοτεχνών κ.ά.)
Τα περισσότερα από τα περιεχόμενα της εφημερίδας αναφέρονται στην εποχή της μέσα από ένα ανάλαφρο πρίσμα. Ωστόσο κάποια σημεία των κειμένων εκφράζουν ρεαλιστικά κάποιες πτυχές της εποχής. Όπως «Στο 1965 την εποχή των πυραύλων, της αγωνίας και του κυνισμού…» ή αλλού «…είναι ένας άριστος υπάλληλος…είναι θαυμάσιος. Οι ιδέες του είναι περίφημες και το κυριώτερο, προσφέρει όλη αυτή την εργασία έναντι ενός γελοίου μισθού», «Έχουμε όλοι μας τόση ανάγκη από κέφι και ξεκούραση…Η χαρά γίνεται ολοένα και πιο σπάνια». Δε λείπουν πειραχτικά σχόλια για τη συμπεριφορά των γυναικών και για το γάμο που ο σημερινός αρθρογράφος ίσως θα απέφευγε. Σε άρθρο στο πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Εκπληκτική συγγένεια. Μια αλήθεια ντυμένη με τα ρούχα της υπερβολής» καυτηριάζεται η υπερβολή και η απερισκεψία, ενίοτε, των κριτικών λογοτεχνίας.
Στη συλλογή Τύπου του ΕΛΙΑ υπάρχει μόνο το πρώτο φύλλο της εφημερίδας.
Μαρία Κοκολογιάννη
Τύπος, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Ετικέτες: χιομοριστική εφημερίδα
Ανάρτήθηκε στη σελίδα του ΕΛΙΑ στο Facebook στις 25.9.2019