ΕΛΙΑ
 
Αναζήτηση  Go               Σύνδεσμοι     Επικοινωνία     Sitemap     Κεντρική Σελίδα     English  
 
 • ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
 • Συλλογές
 • ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
   Δραστηριότητες
   Κατάλογος Αρχείων
 • Κατάλογος Aρχείων
 • Βιβλιοθήκη
 • Εκδόσεις
 • Ερευνητικά Προγράμματα
 • Εκδηλώσεις
 • Πωλητήριο
 • Ψηφιοποιημένες συλλογές Ε.Λ.Ι.Α. (Ε.Π. ΚτΠ)  Created by Greek Geeks
  ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης

   

  Ιστορικό 

  Το Ε.Λ.Ι.Α. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Από το 1997 έως το 2000 φιλοξενήθηκε στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Από το 2000 έως το 2011 στεγαζόταν στην οδό Θεοφίλου 13, στην Άνω Πόλη, σε διατηρητέο κτίριο της οθωμανικής περιόδου, που άνηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τον Φεβρουάριο του 2011 συστεγάζεται με το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μ.Ι.Ε.Τ., στη Βίλα Καπαντζή, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 108. Διαθέτει τμήμα αρχείων, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και εκθεσιακό χώρο. Στο Ε.Λ.Ι.Α. διατηρείται ένας μικρός μουσειακός χώρος με την οικοσκευή του λογοτέχνη της πόλης, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, το αρχείο του οποίου υπήρξε μια από τις πρώτες δωρεές στο Ε.Λ.Ι.Α. της Θεσσαλονίκης.

  Συλλογή αρχείων

  Στη συλλογή αρχείων φυλάσσονται αρχεία ιστορικού, λογοτεχνικού, οικονομικού και εμπορικού  ενδιαφέροντος, που προέρχονται είτε από δωρεές προς το Ε.Λ.Ι.Α. της Θεσσαλονίκης ή από μεταφορά αρχείων που αφορούν τη βόρεια Ελλάδα από την Αθήνα.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αρχεία λογοτεχνών που έζησαν και έδρασαν στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα αρχεία του ποιητή Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, του ποιητή και μεταφραστή Κλείτου Κύρου, του ποιητή και λαογράφου Θανάση Φωτιάδη, της πεζογράφου Φούλας Λαμπελέ, του μεταφραστή και λογοτέχνη Δημητρίου Δήμου και της πεζογράφου Ρούλας Παπαδημητρίου. Πρόσφατα αποκτήθηκε το αρχείο του σημαντικού ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου. Ιδιαίτερο λογοτεχνικό και φιλολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το αρχείο του καθηγητή φιλολογίας στο Α.Π.Θ., Ξενοφώντα Κοκόλη.     

  Από τα αρχεία ιστορικού ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν το αρχείο της Βουλγαρικής Κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη που καλύπτει την περίοδο 1941-1944, το αρχείο του Αθανάσιου Τριανταφυλλίδη, δημάρχου Δράμας το διάστημα 1940-1945, και το αρχείο του Χαρίσιου Βαμβακά, ο οποίος διετέλεσε  βουλευτής στο οθωμανικό κοινοβούλιο, Γενικός Διοικητής Δυτικής Θράκης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Αξιόλογα είναι επίσης το αρχείο του Άγγελου Άννινου, πρόξενου της Ελλάδας σε διάφορες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα και το αρχείο του Γεωργίου Μπούσιου, πρωτοπόρου του Μακεδονικού Αγώνα, βουλευτή του οθωμανικού και στη συνέχεια του ελληνικού κοινοβουλίου. Πρόσφατα μεταστεγάστηκαν από την Αθήνα δύο σημαντικά αρχεία πολιτευτών της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για το αρχείο του αντιναυάρχου Γιώργου Κακουλίδη, στελέχους του κόμματος των Φιλελευθέρων, βουλευτή και γερουσιαστή Κοζάνης και Γενικού Διοικητή Θράκης και το αρχείο του Νικολάου Κωνσταντόπουλου, βουλευτή Σαράντα Εκκλησιών και Σερρών στο Μεσοπόλεμο και Γενικού Διοικητή Ανατολικής Μακεδονίας το διάστημα 1944-1946.

  Στο αρχειοστάσιο του Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη έχει συγκροτηθεί ένας πυρήνας αρχείων εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Τα αρχεία της οικογένειας Μαύρου, του Κωνσταντίνου Καλπακτσή και του Ιωάννη Νικολάου παρέχουν σημαντικά τεκμήρια σχετικά με τα βυρσοδεψεία και την εμπορία δερμάτων στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Σημαντικό είναι επίσης το αρχείο των αδελφών Καραθανάση που αποτελείται κυρίως από την πλούσια εμπορική αλληλογραφία της σιγαρετοβιομηχανίας τους, που έδρευε στο Βαθύ της Σάμου. Ενδιαφέρον υλικό περιέχουν τα υπό ταξινόμηση αρχεία ελληνικών καπνοβιομηχανιών (Χατζηγεωργίου, Νικήτας Λέρτας, Ε.Κ. Λέρτας, ΒΕΚΑ, Τζαμάλης, Καπερνάρος, Γαβαλάς, Αφοί Πατίκη). Το αρχείο της οικογένειας Πλατσούκα παρουσιάζει ενδιαφέρον για την οικονομική ιστορία της κεντρικής Μακεδονίας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20 ου αιώνα, καθώς η οικογένεια Πλατσούκα υπήρξε μία από τις πλέον δραστήριες οικονομικά οικογένειες της περιοχής.  

  Στοιχεία για τον απόδημο ελληνισμό παρέχουν τα αρχεία του Άγγελου Άννινου (Αργεντινή, Η.Π.Α.), του Γιώργου Ελευθεριάδη (Φιλιππούπολη), του Πλούταρχου Πανέρη (Αυστραλία, Η.Π.Α.), των αδελφών Τσίμπη (Αυστραλία, Καναδάς, Η.Π.Α), της οικογένειας Χρόνη (Η.Π.Α.) και του James Galanis (Αυστραλία). Tο αρχείο του Φαίδωνα Κοζύρη, καθηγητή νομικής στις Η.Π.Α. και στο Α.Π.Θ., δίνει στοιχεία για τον απόδημο ελληνισμό στις Η.Π.Α. στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει έντονο νομικό ενδιαφέρον.

  Το αρχείο της Αφροδίτης Κανάκη-Πασχαλίδου, περιέχει ενδιαφέροντα τεκμήρια σχετικά με το έργο του παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης ενώ η συλλογή τεκμηρίων της Ελένης Λαζαρίδου περιέχει τεκμήρια σχετικά με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Θεατρικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το αρχείο του Τάσου Ναούμ. Τα αρχεία του Στίλπωνα Κυριακίδη  και του Βασίλη Κυριαζόπουλου περιλαμβάνουν πλήθος τεκμηρίων σχετικά με την ιστορία του Α.Π.Θ. Το αρχείο του Βαγγέλη Χεκίμογλου περιέχει πλήθος άρθρων και επιφυλλίδων του (τα περισσότερα σχετικά με την ιστορία της Θεσσαλονίκης) στον ημερήσιο τύπο. Τεκμήρια σχετικά με την πολιτιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα με την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» περιέχουν τα αρχεία του Μωρίς Σαλτιέλ και του Δημήτρη Ιωάννου.

  Τεκμήρια σχετικά με την ιστορία των σεφαραδιτών Εβραίων βρίσκονται στα αρχεία του Μωύς Αμίρ, του Ξενοφώντα Κοκόλη και του Αλμπέρτου Ναρ. Ειδικότερα το τελευταίο περιέχει εκατοντάδες ηχογραφήσεις σεφαραδίτικων τραγουδιών. 

  Για το σύνολο των αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη έχουν εκπονηθεί δελτία αρχειακής περιγραφής βασισμένα στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής ενώ για τα περισσότερα από αυτά υπάρχει και αναλυτική περιγραφή. Το σύνολο των αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. Θεσσαλονίκης, μαζί με τα δελτία και τις αναλυτικές περιγραφές τους είναι προσβάσιμα από τον κατάλογο αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. Θεσσαλονίκης καθώς και από τον πλήρη κατάλογο των αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. 

  Τα τελευταία χρόνια οι φωτογραφικές ενότητες των αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον. Το φωτογραφικό αρχείο του Κλείτου Κύρου περιέχει  χιλιάδες φωτογραφίες και καλύπτει μια ευρεία περίοδο. Πλήθος φωτογραφιών περιέχει και το αρχείο της Ρούλας Παπαδημητρίου. Αναφέρουμε επίσης το αρχείο της Αφροδίτης Κανάκη-Πασχαλίδου, το αρχείο του Δημήτρη Δήμου καθώς και το αρχείο του Χαρίσιου Βαμβακά. Υπάρχει επίσης αρχείο φωτογραφιών από μεταπολεμικές εκδηλώσεις της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (αρχείο Μωύς Αμίρ) καθώς και φωτογραφικό αρχείο του συγγραφέα Αλκιβιάδη Γιαννόπουλου.

  Σημαντικό πρόσφατο απόκτημα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι η ψηφιοποιημένη συλλογή καρτ-ποστάλ του Άγγελου Παπαΐωάννου. Περισσότερες από 1000 καρτ-ποστάλ της οθωμανικής περιόδου είναι διαθέσιμες για μελέτη στον ερευνητή της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της πόλης. Σημαντικά φωτογραφικά τεκμήρια για την πόλη της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα περιέχει το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Δέλλιου. Ανάμεσα τους, μία από τις παλιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, χρονολογημένη στα 1877-1878 και πολλές φωτογραφίες από την πυρκαγιά του 1917.  

   

  Αρχείο προφορικών μαρτυριών

  Στα πλαίσια παλιότερης συνεργασίας με την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας συγκροτήθηκε στο Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη αρχείο προφορικών μαρτυριών για την περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου για την περιοχή κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Τον πυρήνα αυτό εμπλούτισαν ιστορικοί που δώρισαν προφορικές μαρτυρίες που πήραν οι ίδιοι για θέματα όπως οι τουρκόφωνοι Πόντιοι και η πολιτική τους συμπεριφορά, η Αντίσταση στην ανατολική Μακεδονία και τα αντίποινα των γερμανικών αρχών Κατοχής στη Μακεδονία. Οι ηχογραφημένες μαρτυρίες ξεπερνούν τις 250. Έχουν γίνει οι περιλήψεις 90 συνεντεύξεων και έχουν συνταχθεί δύο κατάλογοι των περιλήψεων αυτών. Το σύνολο των μαρτυριών έχει ψηφιοποιηθεί. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί σχετική βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται στοιχεία που σχετίζονται με τον πληροφορητή, τον τόπο, τη χρονολογία και τη διάρκεια της μαρτυρίας καθώς και τις θεματικές της.

  Βιβλιοθήκη

  Η βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη έχει εμπλουτισθεί σημαντικά με δωρεές.  Περιλαμβάνει πάνω από 10.000 τίτλους βιβλίων με θεματικές κυρίως την νεότερη ελληνική ιστορία και την νεοελληνική λογοτεχνία, αλλά και βιβλία τοπικής ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, φιλοσοφίας και τεχνών. Ανάμεσα στα βιβλία περιλαμβάνονται και ορισμένες σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει επίσης εκατοντάδες τίτλους περιοδικών λογοτεχνικού, ιστορικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Το σύνολο των περιοδικών είναι καταγραμμένο ανά τεύχος και ο κατάλογος είναι διαθέσιμος τοπικά.   

  Μέρος της βιβλιοθήκης έχει καταλογογραφηθεί με το πρόγραμμα Advance GEAC και μπορεί να αναζητηθεί στον ηλεκτρονικό κατάλογο (OPAC) της βιβλιοθήκης του Ε.Λ.Ι.Α., με ένδειξη στο πεδίο «Θέση» ΕΛΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (τα βιβλία της Αθήνας φέρουν την ένδειξη ΕΛΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ). Έχουν καταλογογραφηθεί μεγάλα μέρη των συλλογών της ελληνικής λογοτεχνίας και της ιστορίας καθώς και τα βιβλία με θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης.

   

   Η συλλογή εφημερίδων του Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη είναι καταγραμμένη ανά φύλλο και έχει καταλογογραφηθεί σε βάση δεδομένων που είναι διαθέσιμη τοπικά. Η συλλογή εφημερίδων χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: αθηναϊκός, τοπικός, παράνομος, θρησκευτικός και ομογενειακός τύπος. Περιλαμβάνει στο σύνολο της 274 τίτλους. Ο αθηναϊκός τύπος εκπροσωπείται με 116 τίτλους ενώ ο τοπικός τύπος με 134, από τους οποίους οι περισσότεροι εκδόθηκαν ή εκδίδονται στη βόρεια Ελλάδα.

   

  Ελλιπείς αλλά μεγάλες σειρές υπάρχουν για τις εξής εφημερίδες: 

  - Ακρόπολις (φύλλα της περιόδου 1910-1953, αλλά κυρίως των ετών 1936-1940)

  - Η Αυγή (φύλλα της περιόδου 1952-1956 και του 1974)

  - Το Βήμα (φύλλα της περιόδου 1945-1976)

  - Διδασκαλικό Βήμα, (ψηφιοποιημένα φύλλα της περιόδου 1924-1949)

  - Έθνος (φύλλα της περιόδου 1927-1970, αλλά κυρίως των ετών 1945-1947)

  - Ελεύθερο Βήμα (φύλλα της περιόδου 1922-1944)

  - Η Καθημερινή (φύλλα της περιόδου 1921-1994, αλλά κυρίως των ετών 1935-1941)

  - Η Κυριακή του Ελεύθερου Βήματος (πλήρης σειρά από Δεκέμβριο 1926 ως Ιανουάριο 1928)

  - Μάχη, (φύλλα της περιόδου 1944 – 1950)

  - Πρωΐα (φύλλα της περιόδου 1925-1944)

  Ψηφιοποιημένη συλλογή τύπου

  Το σύνολο της ψηφιοποιημένης συλλογής τύπου (βλ. ηλεκτρονικό κατάλογο (OPAC) της βιβλιοθήκης του Ε.Λ.Ι.Α.), που περιλαμβάνει εκατοντάδες σπάνιες εφημερίδες και περιοδικά του 19ου και του 20ού, είναι πλέον διαθέσιμο στους ερευνητές. Πρόσφατα η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά με εκατοντάδες τίτλους ψηφιοποιημένων εφημερίδων και εντύπων της δεκαετίας του 1940 και της περιόδου της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών καθώς και με αρκετά έντυπα αρχειομαρξιστικών και τροτσκιστικών οργανώσεων.   

  Ποικίλες συλλογές

  Στο Ε.Λ.Ι.Α στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν επίσης συλλογές τεκμηρίων σχετικών με τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη φωτογραφία με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη. Πλούσια είναι η συλλογή θεατρικών προγραμμάτων παραστάσεων που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Περιλαμβάνει εκατοντάδες προγράμματα και μέρος της έχει καταλογογραφηθεί και τεκμηριωθεί και είναι στη διάθεση των ερευνητών. Υπάρχει επίσης μια μικρή συλλογή αφισών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων καθώς και συλλογή ημερολογιών.

  Δραστηριότητες

  Με σκοπό την ανάδειξη και την αξιοποίηση των συλλογών του και την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, το Ε.Λ.Ι.Α. στην Θεσσαλονίκη προβαίνει σε μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ποικίλες εκδηλώσεις.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε το παλιότερο πρόγραμμα συνεργασίας με το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων. Το Ε.Λ.Ι.Α. στήριξε τη συγκεκριμένη ομάδα νέων επιστημόνων με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας. Στα πλαίσια της συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις στο Τσοτύλι (2001), τη Φλωρεντία (2002), το Βόλο (2002), το Μονοδένδρι (2003) και τη Σαμοθράκη (2004).

  Αναφέρουμε ακόμη τη συνεργασία με την Εθνική Χαρτοθήκη (Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.).Οι δυο φορείς συνεργάστηκαν για την ψηφιοποίηση μεγάλων ενοτήτων χαρτών που βρίσκονται στις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α. στην Αθήνα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε και εκθέσεις χαρτογραφικού υλικού που συνοδεύθηκαν από την έκδοση ειδικού τόμου.

  Εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε επίσης πρόγραμμα με αντικείμενο τα δίκτυα οικογενειών και εξουσίας με βάση τη συλλογή των οικογενειακών αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. Το τριετές αυτό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την έκδοση του βιβλίου Ελπίδα Κ.Βόγλη, Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών, 1750-1940, Ε.Λ.Ι.Α., Αθήνα 2005.

  Από την έναρξη της λειτουργίας του στην Θεσσαλονίκη, το Ε.Λ.Ι.Α. έχει στηρίξει την παρουσίαση εκθέσεων που έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα και εκθέσεων φωτογραφίας στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας ενώ έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκθέσεων και εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς (βλ. δραστηριότητες/εκθέσεις).

  Το Ε.Λ.Ι.Α. στην Θεσσαλονίκη έχει οργανώσει πρωτότυπες εκδηλώσεις που συνενώνουν λόγο, μουσική και θέατρο σκιών και αναφέρονται σε γνωστούς λογοτέχνες που έγραψαν για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους τίτλους όπως “Το κουτσομπολιό του Κουλέ Καφέ”, “Λεωνίδας Ζησιάδης, Θεσσαλονίκη όσα θυμάμαι” (και οι δύο σε συνεργασία με το Σύλλογο Κατοίκων Άνω Πόλης), “Γιώργος Ιωάννου, Η δική μας κληρονομιά” και “Αλμπέρτο Ναρ. Ο Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός”, «Αφιέρωμα στον Τόλη Καζαντζή – Η “Δροσούλα” και το ρεμπέτικο της εποχής». Ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Χατζής, ο συγγραφέας και μουσικός Θωμάς Κοροβίνης και ο συγγραφέας και φιλόλογος Λέων Ναρ είναι οι κύριοι συνεργάτες αυτών των εκδηλώσεων. Το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάστηκε το έργο  «Γητεμένες (Las Incantadas), οι καλοκυράδες της Αγοράς», εμπνευσμένο από την ιστορία και τους θρύλους των ομώνυμων αγαλμάτων.

   

  Στις εκδηλώσεις του Ε.Λ.Ι.Α. στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται ακόμη παρουσιάσεις βιβλίων. Ανάμεσα σε άλλες έχουν πραγματοποιηθεί οι παρουσιάσεις του βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, (2004), της ανατύπωσης του βιβλίου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Ο ξεπεσμένος Δερβίσης (2005) και του βιβλίου Ο Μωρίς της «Τέχνης» και της τέχνης. Μνήμη Μωρίς Σαλτιέλ, (2008).

   

  Η έκθεση φωτογραφίας του Κλείτου Κύρου με τίτλο «Ψήγματα Μνήμης. Φωτογραφίες 1936-2000» με υλικό που προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του θεσσαλονικιού ποιητή παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ., Βίλα Καπαντζή, την άνοιξη του 2011 και μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μ.Ι.Ε.Τ., στην Αθήνα, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Παράλληλα οργανώθηκε έκθεση με τα κολάζ του Κύρου και τεκμήρια από το αρχείο του. Η ομώνυμη με την έκθεση έκδοση (Κλείτος Κύρου, Ψήγματα Μνήμης 1936-2000) εκδόθηκε από το ΜΙΕΤ την άνοιξη του 2011.

   

  Η συλλογή καρτ-ποστάλ του Ε.Λ.Ι.Α. και η συλλογή καρτ-ποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου που προαναφέρθηκε αποτέλεσαν το κύριο υλικό της έκθεσης που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και διήρκεσε έως τον Ιούνιο του 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ., βίλα Καπαντζή, με τίτλο  «Η Δύση της Ανατολής, ο αιώνας που διαμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912». Ο ομώνυμος κατάλογος εκδόθηκε από το Μ.Ι.Ε.Τ. τον Δεκέμβριο του 2012.

   

   

  Διεύθυνση:

  Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.

   Βασιλίσσης Όλγας 108, Βίλα Καπαντζή

  Ταχυδρομική διεύθυνση: Τ.Θ. 507 42, 540 14

  τηλ. 2310 295176 / 2310 853380

  φαξ. 2310 853380

  e-mail: eliathes@miet.gr