ΕΛΙΑ
 
Αναζήτηση  Go               Σύνδεσμοι     Επικοινωνία     Sitemap     Κεντρική Σελίδα     English  
 
 • ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
 • Συλλογές
   Συλλογή Aρχείων
   Αρχείο Ελλην. Αιγύπτου
   Φωτογραφικό Αρχείο
   
     Συλλογές Φωτογραφικού Αρχείου
   
     Λειτουργία
   Συλλογή Χαρτών
   Ποικίλες Συλλογές
   Τεκμήρια παραστατικών τεχνών και μουσικής
 • ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
 • Κατάλογος Aρχείων
 • Βιβλιοθήκη
 • Εκδόσεις
 • Ερευνητικά Προγράμματα
 • Εκδηλώσεις
 • Πωλητήριο
 • Ψηφιοποιημένες συλλογές Ε.Λ.Ι.Α. (Ε.Π. ΚτΠ)  Created by Greek Geeks
  Συλλογές

  Φωτογραφικό Αρχείο

  Η συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. εκτείνεται χρονικά από το 1860 έως σήμερα ακολουθώντας την ιστορία του σύγχρονού ελληνικού κράτους, αλλά και την παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων εκτός των συνόρων του.  Ακολουθεί, επίσης, την ιστορία του ίδιου του φωτογραφικού μέσου στην αναλογική του μορφή με δείγματα της πρώιμης παραγωγής του 19ου αιώνα μέχρι τα τελευταία φωτογραφικά είδη της προ-ψηφιακής εποχής.

  Πορτραίτα διακεκριμένων μορφών της πολιτικής, της λογοτεχνίας, των επιστημών, της καλλιτεχνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και αγνώστων σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου, τοπία και απόψεις από όλη την επικράτεια, εικόνες από τους πολέμους και τη δράση των ενόπλων δυνάμεων (Βαλκανικοί, Μικρασιατική εκστρατεία, Αλβανικό Μέτωπο κ.λπ.), απεικονίσεις μνημείων, αρχαιοτήτων και σύγχρονων αρχιτεκτονημάτων, είναι μερικές από τις μεγάλες θεματικές ενότητες του γενικού αρχείου. 

  Ο εμπλουτισμός της συλλογής με νέο υλικό είναι συνεχής και γίνεται κυρίως χάρη σε δωρεές.

  Οι φωτογραφίες ταξινομούνται, καταγράφονται στη βάση δεδομένων Libsolution και φυλάσσονται σε ιδιαίτερο χώρο που πληροί τις απαραίτητες για την καλή διατήρηση προδιαγραφές.

  Άποψη του χώρου φύλαξης του Φωτογραφικού Αρχείου

   

  Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας μεγάλο τμήμα του Αρχείου ψηφιοποιήθηκε.

  Από τα τέλη Αυγούστου 2006 δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στις ψηφιοποιημένες φωτογραφίες του Αρχείου που σήμερα ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες και βρίσκονται αναρτημένες στον παρόντα ιστότοπο.   

  Δομή και περιεχόμενο του Φωτογραφικού Αρχείου

  Στο Αρχείο περιλαμβάνονται μεμονωμένες φωτογραφίες και σύνολα φωτογραφιών. Οι μεμονωμένες φωτογραφίες συνιστούν αυτό που αποκαλούμε γενικό αρχείο. Στο τμήμα αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η πλούσια συλλογή των φωτογραφιών του 19ου αιώνα. Οι φωτογραφίες του γενικού αρχείου είναι ταξινομημένες είτε θεματικά, είτε με το όνομα  του φωτογράφου. Μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Αρχείου 1680 ονόματα φωτογράφων ελλήνων και ξένων. 

  Εκτός από το γενικό αρχείο, σημαντικά σύνολα συνιστούν τα:

  - αρχεία προσώπων και οικογενειών

  - αρχεία φωτογράφων

  - αρχεία οργανισμών

  - λευκώματα

  Αυτόνομο τμήμα του Φ.Α. αποτελεί η συλλογή των  cartes postales ενώ ειδική ενότητα συγκροτούν οι φωτογραφίες του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

  Οικογενειακά και προσωπικά αρχεία

  Στη συλλογή του Φ.Α. φυλάσσονται 173 οικογενειακά και προσωπικά αρχεία.

  Από αυτά έχουν ταξινομηθεί 81 αρχεία, ενώ τα 59 από αυτά έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων σε επίπεδο τεκμηρίου. Για την διευκόλυνση της αναζήτησης στον ιστότοπο των ψηφιακών συλλογών υπάρχει αλφαβητικός κατάλογος των ονομάτων από τον οποίο επιλέγεται το ζητούμενο.

  Αρχεία φωτογράφων

  Το αρχείο του Δημήτρη Παπαδήμου (1918-1994),

  επαγγελματία ρεπόρτερ που γεννήθηκε στο Κάϊρο και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα το 1956. Περιλαμβάνει 80.000 αρνητικά και ισάριθμα κοντάκτ 6x6 εκ. με θέματα από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Το αρχείο συνιστά πολύτιμη μαρτυρία και καταγραφή  της υπαίθρου αλλά και των αστικών κέντρων της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είναι πλούσιο και σε πορτραίτα ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, φίλων του φωτογράφου.  Το αρχείο  περιήλθε στο Ε.Λ.Ι.Α το 1994 κατόπιν δωρεάς της  συζύγου του, Λιάνας Παπαδήμου. Έχει ψηφιοποιηθεί το ¼ του αρχείου.

  Δημήτρης Παπαδήμος, 1936. Πορτραίτο του Jean Cocteau, Αίγυπτος.

  Το αρχείο του Γιώργου Βαφιαδάκη (1890-1978). Πρόσφυγας από τη Σμύρνη, παθιασμένος με τη φωτογραφία και τα ταξίδια, ο Γιώργος Βαφιαδάκης άφησε ένα σημαντικό αρχείο 3.000 αρνητικών (κυρίως γυάλινα) και 31 χειροποίητων λευκωμάτων της περιόδου 1923-1950. Σπάνιες όψεις της Ελλάδας του μεσοπολέμου από τις εκδρομές που έκανε ο φωτογράφος σε όλη την επικράτεια μόνος του ή ως μέλος της Περιηγητικής Λέσχης. Το αρχείο δωρήθηκε το 2000 από τα ανήψια του φωτογράφου, Αντώνη Βαφιαδάκη και Λιλή Φανουράκη. Καταγράφηκε και ψηφιοποιήθηκε στο σύνολό του.

  Το αρχείο του Λέοντα Φραντζή (1889-1965) αγοράστηκε τον Οκτώβριο του 1993. Αποτελείται από προσωπικά έγγραφα και 2.000 φωτογραφικά τεκμήρια. Στα τελευταία περιλαμβάνονται, προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες, λευκώματα με λήψεις της προπολεμικής Ελλάδας, κοντάκτ της ίδιας περιόδου με εσωτερικές και εξωτερικές όψεις εκκλησιών και μοναστηριών, και σειρά πορτρέτων επωνύμων της περιόδου 1935-1954, κυρίως από τους χώρους του θεάτρου και της μουσικής αλλά και της πολιτικής και της λογοτεχνίας.

  Το αρχείο του Πρακτορείου Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ

  Αγοράστηκε τμήμα του αρχείου των Η.Φ. της περιόδου 1950-1994, με θέματα κοινωνικό και πολιτικό ρεπορτάζ, θέατρο, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια, προσκοπισμό. Περιλαμβάνει 10.000 αρνητικά και τυπώματα εποχής (vintage prints) εκ των οποίων ψηφιοποιήθηκαν τα 6800.

  Το αρχείο των Βασίλη και Αλέξανδρου Τσακιράκη

  Πατέρας και γιός φωτορεπόρτερ. Το αρχείο περιλαμβάνει 2.300 αρνητικά της περιόδου 1922-1990, πολιτικού και στρατιωτικού ρεπορτάζ. Καταγράφηκε και ψηφιοποιήθηκε στο σύνολό του.

  Το αρχείο του Αντώνη Πατσιαβού

  Αρχείο των δεκαετιών 1950 και 1960, με 7.000 πλαστικά αρνητικά 6x6 εκ. και κυρίαρχο θέμα το πολιτικό ρεπορτάζ, στο οποίο όμως αφθονούν οι παρελάσεις, οι δοξολογίες στη Μητρόπολη, οι επισκέψεις του βασιλικού ζεύγους και άλλες κοσμικές εκδηλώσεις. Επαρκής κάλυψη υπάρχει και για δύο ειδικά θέματα, τον προσκοπισμό και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, με 1.000 περίπου αρνητικά στον κάθε φάκελο. Καταγράφηκε στο σύνολό του ενώ ψηφιοποιήθηκαν 4.000 αρνητικά.

  Το αρχείο του Χ.  Βλάντικα

  Φωτογράφος στούντιο στην Αθήνα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το αρχείο αγοράστηκε και περιλαμβάνει 5.000 αρνητικά, κυρίως γυάλινα. Συντηρήθηκαν και καταλογογραφήθηκαν στο σύνολό τους, ενώ μετά από επιλογή ψηφιοποιήθηκαν 1.900.

  Το αρχείο του Ζόζεφ Χεπ (1887-1968)

  Φωτογράφος και πιονιέρος κινηματογραφιστής. Το αρχείο του περιλαμβάνει 300 γυάλινα αρνητικά από την ανταλλαγή αιχμαλώτων το 1923 και από τα γυρίσματα της ταινίας του, Οι περιπέτειες του Βιλλάρ. Ψηφιοποιήθηκαν όλα.

  Το αρχείο του Dmitri Kessel (1902-1995)

  Περιλαμβάνει 113 φωτογραφίες από τα Δεκεμβριανά του 1944. Οι φωτογραφίες δωρήθηκαν στο Ε.Λ.Ι.Α. από τον Πέτρο Γαϊτάνο. Είναι καταγραμμένες και ψηφιοποιημένες.

  Το αρχείο των Frederick και  Henri-Paul Boissonnas

  Περιλαμβάνει 71 φωτογραφίες από τα ταξίδια του Frederick στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα  και 169 φωτογραφίες του Henri-Paul από τη Μικρασιατική εκστρατεία, όλες και σε ψηφιακή μορφή.

  Το αρχείο του Χρήστου Ευελπίδη

  Μηχανικός και λογοτέχνης, από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, χάρισε το αρχείο του που απαρτίζεται από 44 κουτιά ποικίλων τύπων και μεγεθών που περιέχουν 8.822 slides. Καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1950-1979. Πολυταξιδεμένος, ο Χρήστος Ευελπίδης χρησιμοποιούσε αυτό το υλικό για διαποράματα και διαλέξεις.

  Το αρχείο της Τιτίκας Θεοχάρη

  Ερασιτέχνης φωτογράφος, δώρισε το αρχείο της, που απαρτίζεται από 4.968 slides της περιόδου 1962-1988. Το υλικό αφορά ταξίδια στην Ελλάδα.

  Αρχεία Οργανισμών

  Το αρχείο της Society for the Promotion of Hellenic Studies (HellenicSociety)

  H Society for the Promotion of Hellenic Studies ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1879, έχοντας ως στόχο της την προώθηση της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τη νεότερη και τη σύγχρονη περίοδο. Η Hellenic Society δώρησε τμήμα της συλλογής της στο Ε.Λ.Ι.Α. το 2005. Η δωρεά περιλαμβάνει γυάλινα αρνητικά, διαφάνειες και τυπώματα. Τα τελευταία έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων και ανέρχονται σε 14.600. Πρόκειται για εικόνες από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Αιγύπτου, της Ανατολής και της Βρετανίας (αποκλειστικά Ρωμαϊκές αρχαιότητες στην τελευταία περίπτωση), καθώς και από αντικείμενα και αγάλματα που βρίσκονται σε μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

  Το αρχείο της United States Information Service (U.S.I.S.)

  Περιλαμβάνει  500 περίπου φωτογραφίες από την εφαρμογή του σχεδίου Marshall στην Ελλάδα, της περιόδου 1949-1958.

  Λευκώματα

  Η συλλογή περιλαμβάνει 333 λευκώματα διαφόρων εποχών, μέσα από τα οποία διαγράφεται η ιστορία του φωτογραφικού λευκώματος και της εξέλιξης της βιβλιοδεσίας του. Κάποια έχουν βαρύτιμες δερμάτινες ή υφασμάτινες βιβλιοδεσίες,  αντιπροσωπευτικά δείγματα του Victorian album που επικράτησε στην Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με τις γνωστές cartes de visite. Αν και τα περισσότερα λευκώματα είναι οικογενειακά, δεν λείπουν και τα επίσημα λευκώματα που έγιναν είτε με την ευκαιρία επετείων είτε για την παρουσίαση σημαντικών ιστορικών γεγονότων είτε για την τουριστική προβολή της χώρας. Τα μισά και πλέον λευκώματα έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων, ενώ από τις περιεχόμενες σε αυτά φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν κατόπιν επιλογής 11.000.

  Cartes Postales

  Οι Cartes postales καλύπτουντην περίοδο 1900-1950. Το σύνολό τους ανέρχεται στις 25000 από τις οποίες έχουν καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί 10.000.

   Επισκεφθείτε τις Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Φωτογραφικού Αρχείου 

  και το blog στο   http://fa-elia-miet.blogspot.gr/