Ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος»
Διεύθυνση: Σταδίου 45 και Γ. Σταύρου 2, Σταδίου 16, Σταδίου και Κολοκοτρώνη
Έτη λειτουργίας: 1893-1912;
Διευθυντής: Ν. Δελενάρδος, Αλκιβιάδης Βοτέας, Ελ. Βοτέα.
Στη διασταύρωση των οδών Σταδίου 45 και Γ. Σταύρου 2 στην οικία Σμόλεντζ, ή Β. Μελά λειτούργησε το ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» το 1893. Στην καταχώριση της Νέας Εφημερίδος στις 14.6.1893, αναφέρεται ότι την οικία Β. Μελά, στην οδό Σταδίου 45, νοίκιασε ο γνωστός ξενοδόχος Αλκιβιάδης Βοτέας και λειτούργησε ξενοδοχείο. Τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με καταχώριση της εφημερίδας Άστυ στις 11.9.1893, αναφέρεται ότι την οικία Σμόλεντζ, στην οδό Σταδίου 45 και Γεωργίου Σταύρου 2, νοίκιασε και μετέτρεψε σε οικογενειακό ξενοδοχείο ο Ν. Δελενάρδος. Πρόκειται σίγουρα για το ίδιο σημείο σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταχωρίσεις. Το ξενοδοχείο παραμένει εκεί ως το 1901 και στη θέση του εγκαταστάθηκε το ξενοδοχείο «Πυραμίδες».
Το ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» διέθετε επιπλωμένα πολυτελή δωμάτια, άριστη κουζίνα και πρόθυμο προσωπικό. Είχε ειδικές αίθουσες για κυρίες, καπνιστήριο, αναγνωστήριο, τηλέφωνο και ευρωπαϊκά λουτρά. Τονίζεται η καθαριότητα που το διακρίνει, η ευγένεια και η περιποίηση του ιδιοκτήτη και διευθυντή του Αλκιβιάδη Βοτέα.
Η καταχώριση όπου ανακοινώνεται η λειτουργία του ξενοδοχείου «Άγιος Γεώργιος». Πηγή: Νέα Εφημερίς, 14.6.1893. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Πηγή: Άστυ, 11.9.1893. Βιβλιοθήκη της Βουλής
Διαφημιστική καταχώριση το 1901. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακόμα στο ίδιο σημείο. Πηγή: Το ημερολόγιον του κόσμου: 1901: έτος δεύτερον. Εν Αθήναις: Τυπογραφείον Α. Καλαράκη, χ.χ.. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Η αγγελία που επιβεβαιώνει την λειτουργία του ξενοδοχείου «Πυραμίδες» στο ίδιο κτήριο. Πηγή: Το ημερολόγιον του κόσμου του 1900: έτος πρώτον. Εν Αθήναις : Εκ του τυπογραφείου Σπύρου Τσαγγάρη, 1900. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Στη συνέχεια το ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» μετακόμισε στην οδό Σταδίου 16, απέναντι από την παλαιά Βουλή. Ιδιοκτήτης και διευθυντής παραμένει ο Αλκιβιάδης Βοτέας. Το ξενοδοχείο, στο νέο του κτήριο, διέθετε καινούργια επίπλωση, ηλεκτρικό φως, τηλέφωνο, λουτρά, διαμερίσματα για οικογένειες και όχι μόνο. Εκεί αύξησε τη δυναμικότητά του ως προς τον αριθμό των δωματίων κατά 20. Επίσης, στο Παλαιό Φάληρο λειτουργούσε παράρτημά του, το οποίο λειτουργούσε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το 1905 ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου έγινε η Ελ. Βοτέα, χήρα του Αλκιβιάδη Βοτέα.
Πηγή: Ελλάς: ήτοι ιστορική, γεωγραφική και τοπογραφική περιγραφή της Ελλάδος και οδηγός των ταξειδιωτών και περιηγητών: (κατά τον Μπέντεκερ) / υπό Ευαγγελίδου και Μαυρογένη. Αθήναι: Βιβλιοπωλείον Κ. Ελευθερουδάκη, 1901. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Η καταχώριση του 1905 πριν από τη μετακόμιση του ξενοδοχείου στο μέγαρο Αφεντούλη. Πηγή: Εμπρός, 8.11.1905. Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Την επόμενη χρονιά, το 1906, το ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» μετακομίζει στο μέγαρο Αλεξ. Αφεντούλη, Σταδίου και Κολοκοτρώνη, ενώ το ξενοδοχείο «Οικογενειακόν» εγκαθίσταται στη προηγούμενη διεύθυνση.
Σύμφωνα με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις το ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» άρχισε να λειτουργεί στο μέγαρο Αφεντούλη στις 25.1.1907, διέθετε πια 126 δωμάτια επί της πρόσοψης, εστιατόριο, σύγχρονη εγκατάσταση καλοριφέρ, τηλέφωνο και φαίνεται να λειτούργησε μέχρι το 1912.
Διαφημιστική καταχώρηση του ξενοδοχείου. Πηγή: Νέον Άστυ, 7.1.1907. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.
Διαφημιστική καταχώρηση του ξενοδοχείου. Πηγή: Νέον Άστυ, 2.2.1907. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.
Το μέγαρο Αφεντούλη, στη γωνία των οδών Σταδίου 11 και Κολοκοτρώνη 1, οικοδομήθηκε το 1906-7 σε σχέδια γάλλου αρχιτέκτονα, για λογαριασμό του Αλέξανδρου Αφεντούλη. Την κατασκευή ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Αγγελόπουλος και την πρόσοψη ο επίσης πολιτικός μηχανικός Α. Μπαλάνος. Θεωρείται η πρώτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα και έχει ενδιαφέρον ότι, ενώ με το νέο υλικό ήταν εφικτή η στήριξη των εξωστών, καθώς και η στέγαση με δώμα, η ιδιοκτησία απαίτησε μαρμάρινα φουρούσια και κεραμοσκεπή. Το 1950 περίπου προστέθηκαν δύο όροφοι στο κτήριο και πραγματοποιήθηκε εξωτερική και εσωτερική ανακαίνιση από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα με μια τεχνοτροπία που η καθηγήτρια Ελένη Φέσσα-Εμμανουήλ χαρακτηρίζει "κλασικομοντέρνα", και η οποία κυριαρχούσε στα κτίρια γοήτρου του ιδιωτικού τομέα κατά τη δεκαετία του 1950.[1]
Στο μέγαρο Αφεντούλη στεγάστηκαν διαδοχικά τα εξής ξενοδοχεία: «Άγιος Γεώργιος» ή «Γεώργιος» )1906-1912), «Ίλιον Παλάς» ή «Ilion Palace Hotel» (1912-1933), «Σπλέντιτ» ή «Splendid Palace Hotel» (1933-1941;), «Αθήναιον Μέλαθρον» ή «Atenee Palace» (1950;-ως σήμερα;). Στο ισόγειο του κτηρίου σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα λειτουργούσε το γνωστό κατάστημα «Πανελλήνιος Αγορά».
Πίσω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου φαίνεται η είσοδος και μέρος του μεγάρου Αφεντούλη το 1910. Τότε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη βρισκόταν στην διασταύρωση Σταδίου και Κολοκοτρώνη και όχι μπροστά από τη παλαιά Βουλή, όπου είναι σήμερα Πηγή: Συλλογή καρτ ποστάλ (Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, κωδικός: CP.CPATH.CPATH1.378)
Πηγές
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
Οδηγός της Ελλάδος: Εμπόριον, βιομηχανία, διοίκησις, ταξείδια, διευθύνσεις: Commerce, industrie, administration, voyages, adresses / Χ. Μακρίδης. Εν Αθήναις: τυπ. Νικολαΐδου, 1899
Το ημερολόγιον του κόσμου του 1900: έτος πρώτον. Εν Αθήναις: Εκ του τυπογραφείου Σπύρου Τσαγγάρη, 1900.
Το ημερολόγιον του κόσμου: 1901: έτος δεύτερον. Εν Αθήναις: Τυπογραφείον Α. Καλαράκη, χ.χ..
Οδηγός Αθηνών-Πειραιώς και των κυριοτέρων πόλεων της Ελλάδος 1900 / Σ. Κουσουλίνου. Εν Αθήναις: τυπ. Σπυρίδωνος Κουσουλίνου, 1900
Ελλάς: ήτοι ιστορική, γεωγραφική και τοπογραφική περιγραφή της Ελλάδος και οδηγός των ταξειδιωτών και περιηγητών: (κατά τον Μπέντεκερ) / υπό Ευαγγελίδου και Μαυρογένη. Αθήναι: Βιβλιοπωλείον Κ. Ελευθερουδάκη, 1901. Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.
Οδηγός της Ελλάδος 1904 / Σ. Κουσουλίνος. Εν Αθήναις: τυπ. Σπυρίδωνος Κουσουλίνου, 1904
Οδηγός των Αθηνών / Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αθήναι: λιθογραφείον Α. Κοντογόνη: τύποις Π. Λεώνη, 1906
Ξενοδοχεία της Αθήνας: αλφαβητική παρουσίαση 1833-2010 / Χαρίλαος Πατέρας. Αθήνα: Συλλογές, 2021
Νέα Εφημερίς, 14.6.1893
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
CP.CPATH.CPATH1.378: Συλλογή καρτ ποστάλ
Άλλες πηγές
Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών: Αρχείο Νεότερων Μνημείων http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx
Βιβλιοθήκη της Βουλής
Σημειώσεις
[1] Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών: Αρχείο Νεότερων Μνημείων http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx