Ξενοδοχεία φαγητού που λειτούργησαν στην οδό Αιόλου
Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 1840 περίπου κανένα εστιατόριο δεν λειτουργούσε αυτόνομα, χωρίς δηλαδή να είναι ενταγμένο στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου ύπνου. Αρχίζουν λοιπόν να λειτουργούν σιγά σιγά χώροι που παρέχουν μόνο φαγητό και εξυπηρετούν κυρίως τα ανώτερα στρώματα και κατά δεύτερο λόγο τους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους φοιτητές. Διατηρούν όμως τον χαρακτηρισμό ξενοδοχείο, καθώς η λέξη εστιατόριο παραμένει συνώνυμο της λέξης ξενοδοχείο. Πρόκειται λοιπόν για εστιατόρια, ωστόσο αναφέρονται εδώ για να μην μπερδεύονται με κάποια ξενοδοχεία που λειτουργούσαν με την ίδια επωνυμία.
«Αφθονία»
Το ξενοδοχείο φαγητού «Αφθονία» λειτούργησε στην οικία Καβάκου[1], στο πρώτο κτήριο που υπήρχε εκεί, πριν από αυτό που χτίστηκε το 1870 και βλέπουμε μέχρι σήμερα. Αρχικά λειτουργούσε απέναντι και αργότερα μετακόμισε εκεί.
Αγγελία του ξενοδοχείου φαγητού Αφθονία. Ταχύπτερος Φήμη, 10.8.1842. Πηγή: Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Η οικία Καβάκου σήμερα. Πηγή: Google earth
«Αιτωλοακαρνανία»
Ο Ν. Καραγιαννόπουλος λειτουργεί το ξενοδοχείο φαγητού «Αιτωλοακαρνανία» δίπλα από το ζαχαροπλαστείο Παυλίδου, στο ίδιο κτήριο, στη γωνία των οδών Βύσσης και Αιόλου, αλλά με είσοδο από τη Βύσσης.
Η αγγελία του ξενοδοχείου φαγητού Αιτωλοακαρνανία. Εθνικόν Πνεύμα, 1.2.1869. Πηγή: Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
«Έρως»
Στις 12.11.1878 εντοπίζεται στην εφημερίδα Χρόνος μια καταχώρηση με χιούμορ, που σχετίζεται με ξενοδοχείο φαγητού:
Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής
«Θέμις»
Κάτω από την οικία του Ανάργυρου Πετράκη, λειτουργεί ένα ακόμα ξενοδοχείο φαγητού το «Θέμις», όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα Χρόνος στις 13.2.1879.
Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής
Ενώ λίγες μέρες αργότερα εντοπίζεται στην ίδια εφημερίδα και συγκεκριμένα στις 23.2.1879 η παρακάτω καταχώρηση:
Χρόνος, 23.2.1879. Βιβλιοθήκη της Βουλής
«Μασσαλία»
Το ξενοδοχείο φαγητού «Μασσαλία» υπό τη διεύθυνση των αδελφών Ασλάνη λειτούργησε στην οδό Αιόλου τη δεκαετία του 1860. Παρακάτω η ανακοίνωση στον Τύπο της εποχής:
Πηγή: Κτήρια ξενοδοχείων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια από την Οθωνική περίοδο έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα / Ελένη Ε. Παπανδρέου. Αθήνα: ΕΜΠ, 2010
«Στερεά Ελλάς»
Το ξενοδοχείο φαγητού «Στερεά Ελλάς» διαφημίζεται στην εφημερίδα Χρόνος, 13.2.1879:
Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής
«Ο αριθμός 132»
Τη δεκαετία του 1860, η παρακάτω ανακοίνωση μας δίνει πληροφορίες για τη λειτουργία ξενοδοχείου φαγητού με ειδική αναφορά στο μάγειρα που το αναλαμβάνει:
Πηγή: Κτήρια ξενοδοχείων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια από την Οθωνική περίοδο έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα / Ελένη Ε. Παπανδρέου. Αθήνα: ΕΜΠ, 2010.
Πηγές
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ:
Συλλογή οδηγών
Κτήρια ξενοδοχείων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια από την Οθωνική περίοδο έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα / Ελένη Ε. Παπανδρέου. Αθήνα: ΕΜΠ, 2010
Εθνικόν Πνεύμα, 1.2.1869
Ταχύπτερος Φήμη, 10.8.1842
Άλλες πηγές
Βιβλιοθήκη της Βουλής