"Απλές ιστοριούλες, που τις αφομοιώνει εύκολα και τις αφηγείται το μικρό παιδί, παρακολουθώντας όλη τη διήγηση μέσα από τις άφθονες εικόνες του βιβλίου". Έτσι παρουσιάζεται η σειρά - ενότητα περισσότερο - "Βιβλία για παιδάκια" από τον εκδοτικό οίκο Αστήρ των Αλ. και Ε. Παπαδημητρίου στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
"Με διατύπωση εξαιρετικά φροντισμένη, τα βιβλία της σειράς αυτής προσφέρουν το καταλληλότερο περιεχόμενο για την τρυφερή ηλικία των 4-8 ετών, καλλιεργούν την άρθρωση και την λεξιλογική ευχέρεια των μικρών μας, αναπτύσσουν την φαντασία και ενσταλάζουν στην εύπλαστη ψυχή τους τα ευγενέστερα αισθήματα. Είναι βιβλιοδετημένα στέρεα, με χοντρό χαρτόνι και πολύχρωμες εικόνες στολίζουν τα εξώφυλλα και κάθε σελίδα τους".
Στη σειρά εκδόθηκαν περισσότεροι από 20 τίτλοι, έγιναν πολλές επανεκδόσεις, όπου άλλαζε διαρκώς ο τίτλος της, ενώ από το 1956 τα χρωματιστά, χάρτινα εξώφυλλά τους έγιναν γυαλιστερά. Την εικονογράφηση των βιβλίων της σειράς έκαναν οι σπουδαίοι μας ζωγράφοι Ευάγγελος Σπυρίδωνος και Γιώργος Βαρλάμος.
Ο εκδοτικός οίκος Αστήρ, των Αλεξάνδρου και Ευάγγελου Παπαδημητρίου, γιοι του Δράκου Παπαδημητρίου (γενάρχη της μεγάλης οικογένειας εκδοτών και βιβλιοπωλών) ιδρύθηκε λίγο πριν το 1930 και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επρόκειτο να αναδειχθεί ως μία από τις δυναμικώτερες επιχειρήσεις στο χώρο του βιβλίου. Οι δημιουργοί αυτής της εκδοτικής επιχείρησης επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους των βιβλίων, αλλά εκεί, που έδειξαν ιδιαίτερες επιδόσεις ήταν οι παιδικές εκδόσεις.
Ο Ευάγγελος Σπυρίδωνος, ζωγράφος και σκιτσογράφος, τιμήθηκε το 1960 με διάκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Andersen για την εικονογράφηση του βιβλίου Γιαλό-Γιαλό του Θ. Ποταμιάνου (Αθήναι: Εστία, 1960;). Τα σκίτσα του διακρίνονται για την αμεσότητα των γραμμών και τη ζωντάνια της αφήγησης.
Ο Γιώργος Βαρλάμος, χαράκτης και ζωγράφος, φιλοτέχνησε το Ανθολόγιο για τα παιδιά του δημοτικού μέρος Β΄, που η διανομή του γινόταν στους μαθητές των ελληνικών σχολείων για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στα έργα του, χωρίς να θυσιάζει τα αντικειμενικά στοιχεία της οπτικής πραγματικότητας, δεν περιορίζεται στην απλή μεταφορά τους στη ζωγραφική, αλλά σε μία μετάφρασή τους με έμφαση στις ζωγραφικές αξίες. Μερικά έργα του βρίσκονται στη συλλογή του ΜΙΕΤ.
Μαρία Αρβανιτάκη
Βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι της Αθήνας τ.Β΄ / Κώστας Χατζιώτης. Αθήνα: Δήμος Αθηναίων, 2001.
Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών / Αθήνα: Μέλισσα, 2000.
Από τους ενσωματωμένους καταλόγους των ίδιων των βιβλίων των εκδόσεων Αστήρ.
Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Ετικέτες: ιστορίες για παιδιά, Αστήρ, Ευάγγελος Σπυρίδωνος, Γιώργος Βαρλάμος
Αναρτήθηκε στη σελίδα του ΕΛΙΑ στο Facebook στις 17.7.2018.