Ήταν συγγραφέας, μεταφραστής, ερευνητής, βιβλιοθηκονόμος, βιβλιογράφος, βιβλιοκριτικός, σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στη Πάτρα. Ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, στην αρχή με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνεχεία ως φοιτητής στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην πορεία παρακολούθησε μαθήματα σε ειδική σχολή βιβλιοθηκονομίας και σεμινάρια. Όταν αποφοίτησε, έγινε βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών από το 1952 έως το 1985, όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της, ενώ δίδαξε βιβλιολογία στο τμήμα ενηλίκων του Κολλεγίου. Ίδρυσε τέλος την παιδική βιβλιοθήκη του δημοτικού του σχολείου εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές ιδέες των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά.
Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου στη θεωρία της Βιβλιοθηκονομίας και της Βιβλιογραφίας, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία, και ειδικότερα με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Από το 1961 συνεργάστηκε με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Το 1975 συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Η Καθημερινή" ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων.
Στην εκδοτική του παραγωγή ξεχωρίζουν πολλά και διαφορετικά αναγνώσματα, λογοτεχνικά, φιλολογικά, ερευνητικά, χιουμοριστικά και άλλου τύπου.
Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΙΑ, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου επί σειρά ετών. Σε συνεργασία με το ΕΛΙΑ εξέδωσε περισσότερα από 16 βιβλία.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: «Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα» που εκδόθηκε το 1995 και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006, το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα», που ήδη είχε κάνει δύο εκδόσεις από το ΕΛΙΑ βραβεύτηκε κι αυτό από την Ακαδημία Αθηνών. Και τα δύο αυτά έργα του αποτελούν σπουδαία εργαλεία για την ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα.
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος υπήρξε επίσης διακεκριμένος μεταφραστής, μεταφέροντας στην γλώσσα μας βιβλία των William Faulkner, Lillian Hellman, George Orwell και άλλων, ενώ υπήρξε και λάτρης της τζαζ, αφού μετέφρασε ένα ιστορικό και κλασικό βιβλίο για τον χώρο, το «ΤΖΑΖ», του Marshall W. Stearns που εκδόθηκε το 1981 από το ΕΛΙΑ.
Την ίδια χρονιά το ΕΛΙΑ εξέδωσε το βιβλίο του «Αφιερώσεις» που παραμένει ακόμα και σήμερα αγαπημένο ανάμεσα στους ερευνητές. Λίγα χρόνια πριν, από το 1978 και μέχρι το 1983, το ΕΛΙΑ εξέδωσε τις έρευνές του σχετικά με το Καβάφη όπως: «Καβάφη ιστορικά και άλλα πρόσωπα», «Κ.Π. Καβάφη Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», «Καβάφη γεωγραφικά» που έκαναν αρκετές επανεκδόσεις.
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος παρατηρούσε στους δρόμους, σε έντυπα (περιοδικά και εφημερίδες), έψαχνε σε αρχεία ό,τι πιο περίεργο, παράξενο, χιουμοριστικό, ακραίο, ασύνηθες, ιδιότροπο, φωτογράφιζε, αποδελτίωνε και κατέγραφε διαρκώς. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής αποτελεί και το έργο του «Στραβά και Ανάποδα», που ανήκει στα χιουμοριστικά του, και αποτέλεσε την πρώτη εκδοτική επιτυχία του, καθώς οι δύο εκδόσεις του (Μαυρίδης 1967 και Γρηγόρης 1970) το έφεραν σε αρκετές χιλιάδες χέρια, έχοντας με το μέρος του μεγάλες πένες της εποχής, όπως ήταν εκείνες των Νίκου Τσιφόρου, Δημήτρη Ψαθά και Ανδρέα Καραντώνη.
Το 1998 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary, το Paul Harris Fellow.
Ήταν ακόμα ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως επίσης μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και άλλων επιστημονικών σωματείων και εταιρειών.
Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 25 Μαΐου του 2020.
Για εμάς στο ΕΛΙΑ ο Κυριάκος Ντελόπουλος ήταν και θα είναι πάντα ένας αγαπημένος φίλος, που μας γέμιζε με το χαμόγελο και την ευγένειά του, που μοιραζόταν μαζί μας τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες του. Ένας συνοδοιπόρος, πάντα διακριτικός και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει. Χωρίς να μας ξεχνάει ποτέ. Ούτε κι εμείς. Καλό του ταξίδι.
Μαρία Αρβανιτάκη
Αναρτήθηκε στη σελίδα του ΕΛΙΑ στο Facebook στις 28.5.2020.