Τα "Αρτοποιητικά Νέα" κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1934. Ήταν μια εβδομαδιαία εφημερίδα, η επίσημη μάλιστα "των αρτοποιών της Ελλάδος". Αποτελούσε "το μοναδικόν δημοσιογραφικόν όργανον εξυπηρετήσεως των αρτοποιητικών συμφερόντων".Διευθυντής της υπήρξε ο Σπύρος Παπαμόσχου και τα γραφεία της εφημερίδας βρίσκονταν στην Αθήνα, στην οδό Δώρου 5γ΄. Τα "Αρτοποιητικά Νέα" διάβαζαν 3000 αναγνώστες, από τους οποίους οι 2000 ήταν αρτοποιοί της επαρχίας.Η κόντρα της εφημερίδας με τον τότε πρόεδρο της συντεχνίας αρτοποιών της Αθήνας και με την εφημερίδα "Άρτος και Ζύμη" - αλλού αναφέρεται ως "Άρτος και ζυμαρικά" - είναι διάχυτη σε όλο το φύλλο 14 της 21ης Σεπτεμβρίου του 1934 που φυλάσσεται στην βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ.
Στις τέσσερις σελίδες (2ου σχήματος) των "Αρτοποιητικών Νέων" περιέχονται νέα, ανακοινώσεις, κρίσεις και διατάξεις για τα θέματα των αρτοποιών, όπως για παράδειγμα χορηγήσεις αδειών, οι τιμές πρώτων υλών και οι ανατιμήσεις τους. Περιλαμβάνονται ακόμα διαφημίσεις και μικρές αγγελίες, αλληλογραφία αρτοποιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με νέα, ερωτήσεις και προβληματισμούς, ενώ τέλος φιλοξενούσε μυθιστορήματα σε συνέχειες όπως "Η καρδιά μιας φουρναροπούλας" του Δήμου Βρατσάνου (δημοσιογράφος, ιδρυτής, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού "Εικονογραφημένη").
Για τους αρτοποιούς της Αθήνας και κυρίως της επαρχίας, σύμφωνα με τα γράμματά και τα σημειώματά τους, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα, τα "Αρτοποιητικά Νέα" ήταν "ο πιστός φύλακας των συμφερόντων της αρτοποιητικής τάξεως".
Μαρία Αρβανιτάκη
Τύπος, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Ετικέτες: ψωμί, αρτοποιός, εφημερίδα
Ανάρτήθηκε στη σελίδα του ΕΛΙΑ στο Facebook στις 3.10.2017