Το μενού αγνώστου εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, γραμμένο στα ελληνικά και στα γαλλικά, είναι πολύ πιθανόν να απευθύνεται σε αξιωματικούς του γαλλικού στρατού.Η Θεσσαλονίκη βρισκόταν ουσιαστικά υπό γαλλική κατοχή από τον Μάιο του 1916· τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου εκδηλώθηκε το κίνημα της «Εθνικής Αμύνης» με σκοπό την εγκατάλειψη της ουδετερότητας και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, στις 13 Σεπτεμβρίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχημάτισε στα Χανιά προσωρινή κυβέρνηση και στις 26 του μήνα αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος. Η χώρα ήταν πλέον επισήμως διχασμένη, με κυβέρνηση υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο στην Αθήνα και κυβέρνηση υπό τον Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη και σε συνθήκες εθνικού διχασμού και παγκοσμίου πολέμου, οι αξιωματικοί του γαλλικού στρατού μπορούσαν να απολαύσουν εδέσματα όπως λαβράκι με μαγιονέζα, φιλετάκια με κρασί Μαδέρας και glace macedoine, ήτοι φρουτοσαλάτα με μια μπάλα παγωτό από πάνω.
Προσέξτε τη διπλή ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου στην ελληνική σελίδα του μενού —τρεις μόλις μέρες μετά την άφιξη του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη— και 12 Οκτωβρίου στη γαλλική. Και στις δύο Ελλάδες της περιόδου του Εθνικού Διχασμού ίσχυε ακόμη το «παλαιό» (Ιουλιανό) Ημερολόγιο. Η Ελλάδα υπήρξε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε το «νέο» (Γρηγοριανό) Ημερολόγιο: το 1923, τη 15η Φεβρουαρίου ακολούθησε η 1η Μαρτίου.
Γιώργος Τσακνιάς
Συλλογή Εφήμερων ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
Ετικέτες: εστιατόρια, μενού, Θεσσαλονίκη
Αμναρτήθηκε στη σελίδα στο Facebook στο ΕΛΙΑ στις 6.4.2017.