ΕΛΙΑ
 
Αναζήτηση  Go               Σύνδεσμοι     Επικοινωνία     Sitemap     Κεντρική Σελίδα     English  
 
 • ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
 • Συλλογές
   Συλλογή Aρχείων
   Αρχείο Ελλην. Αιγύπτου
   Φωτογραφικό Αρχείο
   Συλλογή Χαρτών
   Ποικίλες Συλλογές
   Τεκμήρια παραστατικών τεχνών και μουσικής
 • ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
 • Κατάλογος Aρχείων
 • Βιβλιοθήκη
 • Εκδόσεις
 • Ερευνητικά Προγράμματα
 • Εκδηλώσεις
 • Πωλητήριο
 • Ψηφιοποιημένες συλλογές Ε.Λ.Ι.Α. (Ε.Π. ΚτΠ)  Created by Greek Geeks
  Συλλογές

  Ποικίλες Συλλογές

  Σημαντικό μέρος των συλλογών του Ε.Λ.Ι.Α. καταλαμβάνουν τα εφήμερα τεκμήρια, έργα εικαστικού ενδιαφέροντος, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός επιστολικών δελταρίων.


  Αν προσπαθούσαμε να τα ορίσουμε θα λέγαμε ότι εφήμερα είναι τα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν έναν συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς την πρόθεση να διατηρηθούν μετά τη χρήση τους, και εκεί οφείλεται η σπανιότητά τους.

  Στα μουσεία καταλήγουν τα μοναδικά, τα "επώνυμα", τα σπουδαία (εξαιρετικής τέχνης ή εξέχουσας ιστορικής σημασίας αντικείμενα). Πώς όμως ήταν το εισιτήριο που έκοβε ο εισπράκτορας στα ιππήλατα τραμ; Το πακέτο τσιγάρων της εταιρείας "ΑΤΛΑΣ"; Η απόδειξη εισπράξεως του νερού; Το Λαχείο υπέρ των αρχαιοτήτων και του στόλου; Η ετικέτα του λικέρ...του 1906; Το μονόφυλλο με τις ευχές του διανομέα της εφημερίδας 'Αστυ το 1898;

  Για όλα αυτά τα εφήμερα, ενώ παράγονταν σε μεγάλες ποσότητες, δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, παρότι αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, και μπορούν να οδηγήσουν τον μελετητή της σε ποικίλα συμπεράσματα για τις συνθήκες και τις συνήθειες της ζωής.

  Μερικά εφήμερα διασώζονται εντελώς τυχαία επειδή έχουν παραμείνει ανάμεσα σε άλλα χαρτιά μέσα σε ένα αρχείο. Το ότι σώθηκαν, δηλαδή, οφείλεται κυρίως στην αμέλεια του χρήστη τους να τα πετάξει, ενδεχομένως γιατί χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο άλλο σκοπό, όπως μια απόδειξη σαν σελιδοδείκτης σε ένα βιβλίο, ή για λόγους συναισθηματικούς, όπως το εισιτήριο για τον κινηματογράφο που πήγε ο νεαρός την καλή του.

  Έτσι μέσα στα χρόνια έχουν προκύψει πολυάριθμες συλλογές από φαινομενικά ασήμαντα τεκμήρια της καθημερινότητας -ετικέτες, εισιτήρια, λογαριασμοί, χαρτιά αλληλογραφίας, διαφημιστικό υλικό- που παρά την ταπεινή τους υπόσταση ή την κάθε άλλο παρά μνημειώδη κατασκευή τους φωτίζουν, κάποτε με παράξενο τρόπο, την περίοδο στην οποία ανήκουν. Τα ταπεινά, τα καθημερινά αυτά τεκμήρια που σιωπηλά αποτελούν την υποδομή της ζωής μας σε λειτουργικό, πρακτικό, κοινωνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο αποκαλύπτουν τις συνήθειες, τις προτιμήσεις, τις ανάγκες, τη ζήτηση, σε όλα τα επίπεδα του βίου, μίας εποχής.

  Αυτές οι συλλογές πρέπει να γίνουν πηγές πληροφοριών για τους ερευνητές και οι άνθρωποι που κατέχουν τέτοιου είδους "εφήμερα" πρέπει να μεριμνούν για τη διάσωσή τους και να μην τα αντιμετωπίζουν σαν παλιόχαρτα αλλά ως σημαντικά για την έρευνα τεκμήρια.

  Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το είδος είναι αρκετά πρόσφατο και το Ε.Λ.Ι.Α. μπορεί να θεωρηθεί από τους πρωτοπόρους στην επισήμανση και διάσωσή του και ακόμη στην αξιοποίησή του σε ποικίλες έρευνες, σε εκδόσεις και σε εκθέσεις όπου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναπαραγωγή του κλίματος της εποχής και στην κατανόησή της, όπως για παράδειγμα στο "Οδοιπορικό της Αθήνας".

  Σειρές τεκμηρίων του Ε.Λ.Ι.Α. έχουν εκτός από ιστορικό και εικαστικό ενδιαφέρον: χαρακτικά, έργα τέχνης, λιθόγραφες παρτιτούρες και διαφημίσεις και άλλα.


  Η συλλογή των 180.000 επιστολικών δελταρίων (καρτ-ποστάλ) του Ε.Λ.Ι.Α. με πάνω από 50.000 τεκμήρια αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος θεωρείται από τις πλουσιότερες της Ελλάδας.

  Η θεματολογία περιλαμβάνει κυρίως τοπία, πόλεις, δρόμους και μνημεία της Ελλάδας, ώς τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, απεικονίζοντας μια πραγματικότητα που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

  Στη συλλογή υπάρχουν σε ικανοποιητική πληρότητα οι σειρές των μεγάλων ελλήνων εκδοτών όπως των "Πάλλη & Κοτζιά", "Ελευθερουδάκη", "Στουρνάρα", "Φέξη" και "Ασπιώτη". 

  Το τμήμα δέχεται ερευνητές από Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-14:00 στο αναγνωστήριο του 2ου ορόφου της Αγίου Ανδρέου 5.

  Υπεύθυνος τμήματος: Γιώργος Τσακνιάς (tsaknias@elia.org.gr)


   Επισκεφθείτε τις Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α.