Το αρχείο της εικαστικής καλλιτέχνιδας Τατιάνας Βολανάκη εντάχτηκε με δωρεά της ίδιας στα αρχεία παραστατικών τεχνών του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Περιέχει πρωτότυπα έργα από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2000, φιλοτεχνημένα στην πλειονότητά τους για την εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά. Περιλαμβάνονται επίσης σχέδια και μακέτες σκηνικών και κοστουμιών για θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και χαρτώο, φωτογραφικό και έντυπο υλικό από εκθέσεις και εκδόσεις. Σύμφωνα με την επιθυμία της Τατιάνας Βολανάκη, το αρχείο της περιλήφθηκε ως διακριτή ενότητα στο αρχείο της οικογένειάς της, το οποίο έχει κατατεθεί στο ΕΛΙΑ και στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ με διαδοχικές δωρεές της μητέρας της Ντόρας Βολανάκη (από το 1991 έως το 1995) και της ίδιας (από το 2018 έως σήμερα).
Γεννημένη το 1945 στην Αθήνα, η Τατιάνα Βολανάκη σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και γραφιστικές τέχνες στη Σχολή Βακαλό από το 1964 έως το 1967. Στα χρόνια των σπουδών της πήρε μέρος σε ομαδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια του Παρισιού και εργάστηκε ως βοηθός του Γιώργου Βακαλό σε αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις. Το 1971 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την «Ιστορία του Αλή Ρέτζο» του Πέτρου Μάρκαρη, που παρουσίασε το Ελεύθερο Θέατρο στο Θέατρο Καλουτά. Έως το 1990 συνεργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε επιλεγμένες θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Στον εικαστικό χώρο, οι τρεις πρώτες ατομικές της εκθέσεις, με έργα φιλοτεχνημένα με χρώμα, καρφιά και χάντρες, φιλοξενήθηκαν το 1970 και το 1972 στην Γκαλερί «Ώρα» του Ασαντούρ Μπαχαριάν και στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Το 1975 το βιβλιοπωλείο Κουρδιστό Πορτοκάλι παρουσίασε την έκθεσή της «Η μικρή Ελευθερίτσα και τα παιχνίδια της», η οποία το 1973 είχε απαγορευτεί από τη χουντική λογοκρισία. Στα κατοπινά χρόνια η Ελευθερίτσα έμελλε να εμφανιστεί ξανά ως κεντρική ηρωίδα σε βιβλία και άλλα τυπωμένα έργα της Τατιάνας Βολανάκη που απευθύνονταν στο παιδικό κοινό.
Η Τατιάνα Βολανάκη σταδιοδρόμησε στις εφαρμοσμένες τέχνες για τρεις και πλέον δεκαετίες. Συνεργάστηκε ως δημιουργός εξωφύλλων και ως εικονογράφος με πολλούς αθηναϊκούς εκδοτικούς οίκους (βιβλία και περιοδικά), με εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, με δισκογραφικές, θεατρικές, τηλεοπτικές και πολιτιστικές εταιρείες, ενώ επιμελήθηκε καλλιτεχνικά έντυπο εκπαιδευτικό υλικό για το Υπουργείο Παιδείας και για δημόσια πανεπιστήμια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αφιέρωσε μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού έργου της στο παιδικό βιβλίο. Εικονογράφησε περισσότερες από εβδομήντα εκδόσεις για παιδιά, τριάντα με κείμενα γραμμένα από την ίδια. Εικαστικά έργα της για παιδιά παρουσιάστηκαν και διακρίθηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα, το Ιράν, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σερβία. Το 1996 περιλήφθηκε στον Τιμητικό Πίνακα (Honour List) της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) για το «Παραμύθι που σου υποσχέθηκα» και βραβεύτηκε με το International Golden Pen of Belgrade για το «Αλφαβητάρι» και το «Κουτί με τα γράμματα της Ελευθερίτσας». Το 1999 προτάθηκε από το IBBY για το Διεθνές Βραβείο Εικονογράφησης Άντερσεν 2000.